L’aprovació pròxima dels PGE – Pressupostos Generals de l’Estat-, si no passa res el proper 29 de desembre, amb una flexibilització de la despesa pública i amb la previsió de l’arribada de les primeres partides dels Fons Europeus aprovats amb motiu de la Pandèmia , pretenen ser un alleujament a la recessió econòmica originada pel Covid-19, les conseqüències, més desocupació, -encara més de 700.000 persones en ERTEs-, tancament d’autònoms i PIMES, enfonsament del sector serveis en el que es refereix principalment a la restauració- hotels, restaurants etc-, necessitava trobar en els Pressupostos de l’Estat una resposta adequada a la magnitut de l’desastre sanitari, econòmic i social que s’està vivin al llarg del 2020.
Si veiem algunes de les xifres dels Presupeustos, són prometedores, potser per a molts no suficients, però sí que han alleujar la situació d’innombrables col-lectius.
La despesa Sanitaria, que tant es va abandonar durant els anys de la crisi va augmentar significativament, en un 75% (7300 milions d ‘€) 1011 millons per vacunes, i 1089 millons de € per reforçar l’Atenció primària, cavall de Troia durant la Pandèmia . Tot i que el major despesa sanitària està en mans de les comunitats autònomes que són les que gestionen la sanitat en un estat descentralitzat com el nostre, 71.100 milions d ‘€ – que van principalment a despeses de personal, medicaments, atenció ambulatòria, Hospitals etc, així i tot Espanya només inverteix en Sanitat el 5,9% del seu PIB, 1523 € per habitant, per sota dels països més avançats d’Europa.
Pel que fa a Fiscalitat dels presupeustos se eleven una mica, no gaire, a les classes altes o mitjanes-altes, amb la pujada de 3 punts de l’IRPF a les rendes de més de 200.000 € i 5 punts a les de més de 300.000 €, un 1% d’augment de l’impost de Patrimoni, però això sí no se sosté la proposta que l’impost de Societats tingués un mínim del 15% en l’Impost (les pressions de les grans empreses han donat resultat).
L’assistència a majors en el domicili s’incrementa amb 700 milions d ‘€ i les ajudes a la Dependència es dupliquen amb 2.600 milions d’ € mes, 4.191 aniran a polítiques d’ocupació (l’atur ha superat el 17%, fins i tot amb els ERTES) .
200 milions aniran per a educació de 0 a 3 anys, altres 200 milions aniran a polítiques de conciliació per a famílies amb fills menors de 14 anys, 200 més per igualar els permisos de paternitat i maternitat aquest any, a les 16 setmanes de permís.
Als pensionistes se’ls pujarà el 0,9% i això tot i que amb la Pandèmia l’IPC aquest any serà negatiu, de fet l’IPC de novembre que és el que serveix per donar una “pagueta” als jubilats ha estat de – 0,8%, i no hi haurà pagueta. Les Pensions no contributives pujaran el doble, és a dir un 1,8%, de 395 € es quedaran a 408 €.
Molt significativa serà la pujada de l’IPREM un 5% que passarà de 537,84€ a 564,73 €, com és referència per subsidis en el 80% de l’citat IPREM, el subsidi d’atur de 430 € passa a ser de 451,78 € , una pujada significativa de més de vint €.
La pobresa infantil es dota amb 60 milions de €, les polítiques verdes amb una dotació per al Ministeri de Transicción Ecològica de 11.395. millons d ‘€, un 114% més, la inversió en I+ D + I, s’augmenta en un 80% fins els 5106 milions d ‘€, les beques universitàries es doten en 250 milloens de € més, etc, etc.
És clar, aquests pressupostos per la dreta i l’extrema dreta el PP i Vox i també Ciutadans, no són els millors, no arreglen res, porten al desmembrament d’Espanya, a el caos, al vindre d’un Govern de separatistes i comunites i no se quantes coses més, que vomiten cada dia en els mitjans de comunciació afins, que són la majoria. Però clar els ciutadans del carrer, a l’analitzar-podem comprovar que són “una altra cosa”, que tenen un contengut social indiscutible, que van a arribar a molts pensionistes, aturats, estudiants, famílies, persones vulnerables etc., i aquests són els que els poderosos volen tenir desinformats i enfrontats, perque mentre estan així no pensen que són els veritables culpables de la situació de precarietat en què es troben grans capes de la societat i són els de sempre els que tenen tots els poders, econòmics, mediàtics, judicials, etc., que són els que creen informació al seu favor, que manipulen a les persones, possiblement aquest detall de les partides en els Presupeustos per al 2021 no arribin a moltes persones i no sabran l’abast social que comporten per a les persones i famílies més necessitades, però és el de sempre, surten guanyant els que manen al llarg de tots els temps, els poderosos.

Alcoi a 7 de desembre de 2020
Jaume Brotons, membre del col·lectiu No + Precarietat Alcoiá.Comtat