L’Ajuntament d’Alcoi va estar des del primer moment costat de la ciutadania des de la declaració de l’Estat d’Alarma a causa de la pandèmia provocada per la Covid-19, amb mesures socials i econòmiques extraordinàries per tal d’atendre les noves necessitats que s’han manifestat a conseqüència de la crisi sanitària. En l’àmbit econòmic s’ha destinat de forma definitiva un total de 896.559,72 euros a les ajudes ‘ReactivAlcoi’.

Les ajudes impulsades des del Consistori pretenen compensar la reducció d’ingressos produïda a conseqüència de la Covid-19 i de les mesures sanitàries adoptades per al seu control, facilitant liquiditat a les empreses alcoianes per a contribuir al compliment de les seues obligacions empresarials així com per al manteniment de l’activitat i de l’ocupació. Les ajudes han eixit de la participació i el consens de tots els grups polítics i totes les entitats que formen el Consell Econòmic i Social.

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, destaca que: “Aquestes ajudes han permés donar liquiditat als negocis d’Alcoi en uns moments molt complicats per a tots, evitant tancaments però, també, afavorint el manteniment dels llocs de feina en la ciutat. Les empreses i autònoms d’Alcoi han posat el millor de si mateixos als últims mesos per a reconvertir-se i afrontar aquesta nova situació. Des de l’ajuntament d’Alcoi hem estat des del primer dia al costat de la ciutadania, hem dut a terme moltes mesures extraordinàries per ajudar a tots els sectors i amb aquestes ajudes tenim un exemple més de com treballem perquè ningú es quede arrere».

Aquestes ajudes han estat destinades a diferents línies, la primera va ser la dels autònoms i xicotetes empreses que van haver de tancar a causa del Real Decret, com per aquells que no es van veure afectats pel tancament d’establiments, però sí que van experimentar una reducció d’ingressos amb relació als obtinguts abans de la declaració de l’estat alarma. Finalment va haver-hi 391 sol·licituds i s’ha concedit 146.200 euros.

Una altra línia ha estat creada per a afavorir la contractació de persones desocupades. Estan destinades a micropimes, autònoms, i empreses o entitats sense ànim de lucre amb una plantilla de fins a 250 persones que tenen el seu centre de treball en Alcoi. Es concedeixen un total de 70 ajudes a les quals s’han adjudicat un total de 146.837,5 euros.

A més hi ha hagut ajudes per a les pimes, micropimes, autònoms i altres col·lectius professionals subjectes a mutualitats, amb la intenció de minimitzar l’impacte de la Covid-19 en l’economia de la ciutat d’Alcoi. Han estat per a fer front al pagament del lloguer mensual del local del negoci o les despeses dels interessos del préstec d’adquisició dels locals alcoians compresos entre l’1 de març i el 15 d’octubre de 2020. Les ajudes ascendeixen a un total de 186.553 euros i han sigut tramitades per l’Ajuntament i finançades per la Diputació d’Alacant.

També s’han creat línies específiques com les enfocades als artesans del món de la Festa atesa la no celebració de les festes de Moros i Cristians 2020 i la difícil situació a la qual s’enfronta aquest sector empresarial. Es destinaran 74.000 euros per als 17 sol·licitants.

L’Ajuntament d’Alcoi va llançar les ajudes ‘ReactivAlcoi Comerç’, específiques per a incentivar el consum local, i destinades als comerços, hostaleria i negocis de proximitat que també van tancar durant l’Estat d’Alarma. S’han presentat 143 comerços de la ciutat i es destinen 143.000 euros. Es calcula una inversió de 572.000 euros en el comerç local, tenint en compte que 143.000 euros és el 25% (quantitat que es descompta) de 572.000 euros. Aquesta subvenció té com a objectiu fonamental incentivar les compres i el consum a través de descomptes en els tiquets de compra.

Igualment s’ha tractat de Reactivar la Cultura amb diverses accions, destinant-se un total de 200.000 euros en diversos àmbits. En les arts escèniques, s’ha fet una inversió de 10.000 euros per ajudar a les companyies, també s’ha invertit per ajudar al món de la música, a través de les bandes i altres agrupacions musicals de la ciutat. Un altre dels sectors beneficiats del teixit cultural és el de les arts plàstiques amb una inversió de 20.000 euros per adquirir obres d’art d’artistes alcoians sota el criteri d’un comité d’experts. També es va dur a terme una compra de llibres per a regalar a les xiquetes i els xiquets de la ciutat. Amb una inversió de 17.000 euros, es van comprar a les llibreries locals lots de llibres, per a enviar-los als menors de 12 anys. També en l’àmbit literari destaca la convocatòria del Premi Ciutat d’Alcoi de Novel·la Isabel-Clara Simó, que està dotat amb un import de 8.000 euros.