El Síndic de Greuges ha admés a tràmit una nova denúncia realitzada pel Partit Popular sobre la falta de transparència per part de l’Ajuntament d’Alcoi, que manté les limitacions per a accedir al registre de documents. El Síndic ha remés una petició perquè l’Ajuntament detalle les mesures adoptades en compliment de les seues recomanacions per a permetre accés directe al registre als regidors de l’oposició.
Les diligències s’obrin després que el grup municipal del PP presentara una queixa i demanara al Síndic la seua intervenció per negar-se el Govern local, del PSOE, a complir les recomanacions que el defensor del poble valencià ja va realitzar en dues ocasions, a l’agost i a l’octubre, per a millorar l’accés dels grups de l’oposició al registre d’entrada i eixida de documents.
Actualment els grups només tenen accés a un mer llistat que no permet saber quins tràmits entren o ixen de l’Ajuntament. “És com anar a llegir un llibre i només poder accedir, com a molt, al títol”. En les seues recomanacions a la primera queixa del PP el Síndic va recomanar que l’accés fóra directe per a tots els grups.
Davant la negativa del Govern a acceptar les recomanacions del Síndic, el PP va presentar un prec en el ple de desembre. La proposta va ser rebutjada, la qual cosa ha motivat que el PP busque empara de nou en el defensor del poble. El Síndic ha informat el PP que ha sol·licitat a l’Ajuntament d’Alcoi “que ens detalle les mesures adoptades en compliment de la nostra recomanació”.
“Que el Síndic admeta a tràmit la queixa demostra que, en contra del que afirma l’alcalde, el Govern no ha complit la seua recomanació i manté el bloqueig del registre”, sosté el portaveu del PP, Quique Ruiz. El regidor recalca que el registre “és un element clau per a controlar la labor del Govern perquè ofereix informació diària sobre el que passa a la ciutat i a l’Ajuntament”.
El PP lamenta que el Govern s’escude en la protecció de dades per a mantindre les restriccions a l’accés al registre. “Des d’agost no hi ha hagut ni una sola acció que facilite l’accés a la documentació del registre, la qual cosa demostra que són tot excuses i que no hi ha voluntat del Govern a millorar la transparència de l’Ajuntament”, assenyala. El portaveu del Grup Municipal Popular manifesta que la Sindicatura de Greuges qui “posa de manifest l’opacitat de l’Ajuntament d’Alcoi”.