El Partit Popular sol·licita la paralització de l’aprovació definitiva de l’ordenança de conversió en zona de vianants. El portaveu del PP, Quique Ruiz, adverteix que el document presenta manques, ha generat un ampli rebuig social i la seua aplicació és incompatible amb la normativa d’accessibilitat. “És moment de dialogar per a aconseguir un pla de conversió en zona de vianants consensuat”, assenyala el regidor.

L’ordenança ha rebut més de 1.000 al·legacions, així com 1.200 signatures contra la seua aprovació. 14 associacions de veïns i comerciants han mostrat el seu rebuig al text i han denunciat la falta de participació en el procés. “És evident que no hi ha hagut consens”, assenyala Ruiz. El regidor assenyala que el text presenta manques, que atribueix a la precipitació del Govern. “Vam dir fa mesos que l’ordenança estava molt verda i malgrat això el PSOE la va portar al ple per a aprovar-la”, explica Ruiz. Com a exemple, el regidor assenyala que el text no contempla els horaris d’accés els dies festius o vespres.

El PP adverteix que l’aplicació de l’ordenança sense reformar els carrers afectats provoca problemes de compatibilitat amb les normatives d’accessibilitat. “Fer un carrer per als vianants no és posar una tanca, és necessari crear plataformes úniques que complisquen amb totes les mesures de seguretat”, detalla el regidor. Ruiz subratlla que els comerciants han alertat que l’ordenança és contrària al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, que no inclou la conversió en zona de vianants de Sant Nicolau o Sant Llorenç. “El Govern no ha escoltat als ciutadans ni tampoc ha tingut en compte els plans i estudis previs”, manifesta Ruiz.

El portaveu del PP valora el treball realitzat per a millorar l’ordenança, per la qual cosa reclama al Govern “que òbriga el diàleg a la societat per a aconseguir una normativa de consens que permeta convertir en zona de vianants amb èxit el Centre de la ciutat”. Segons diu, el Govern “té a la seua mà reconduir el debat perquè no descarrile el procés, tal com va succeir en 2015, quan el PSOE va deixar d’aplicar un pla de conversió en zona de vianants que, segons deia llavors, estava consensuat amb veïns i comerciants“.

Problemes d’accessibilitat

Els carrers afectats per l’ordenança es convertiran en itineraris per als vianants i han de complir amb les disposicions de l’esmentat decret del Consell, segons el qual l’altura de la vorada de les voreres no haurà de superar 0,12 m i al llarg de l’itinerari per als vianants accessible hauran de preveure’s de, almenys, un banc accessible cada 100 m.

Quant a les plataformes úniques d’ús mixt, la normativa arriba a dir que no  s’autoritzaran plataformes úniques d’ús mixt (usos per als vianants i vehicular al mateix nivell) sense que complisquen les condicions de seguretat per a les persones, especialment per a les persones amb discapacitat, o quan perjudiquen en el seu disseny al trànsit per als vianants, que en tot cas té preferència.

El decret indica que quan la plataforma tinga una amplària major a 5,00 m, es delimitaran les zones preferents per als vianants a banda i banda del carril vehicular, disposant de franges de paviment tàctil indicador d’advertiment contínues en tot el recorregut, de color contrastat o elements de mobiliari urbà de forma alineada.

A més s’haurà de disposar de senyalització vertical i horitzontal de prioritat per als vianants d’avís als vehicles, i de límit de velocitat, comprensible i visible des de diferents ubicacions.

Quique Ruiz apunta que “tenim un exemple d’aquesta normativa en la no instal·lació de papereres en la nova urbanització del carrer Sant Francés, una cosa lògica ja que no s’admeten vols o sortints de les façanes de les edificacions quan es projecten més de 0,10 metres sobre l’itinerari en suposar un perill per a les persones vianants, però sembla que per a la resta de carrers afectats la normativa no existeix”.

El portaveu popular lamenta que en aquesta ordenança no s’haja actuat com en l’ordenança de mobilitat, una ordenança creada des del consens que ha arribat a reunir els grups de l’oposició fins i tot per a opinar sobre les al·legacions.