Hui finalitza el Taller d’Ocupació denominada “TURISME DE NATURALESA: BIRDWATCHING I ITINERARIS INTERPRETATIUS EN EL MEDI NATURAL D’ALCOI” relatiu a l’especialitat de “Promoció Turística Local i Informació al Visitant (HOTI0108)”, tractant-se d’un Certificat de Professionalitat de Nivell 3. Recordem que s’ha dut a terme amb una subvenció de 232.054,80 € de LABORA, Servei Valencià d’Ocupació i Formació, concedida a l’Ajuntament d’Alcoi per a executar específicament aquest projecte.
L’alumnat del certificat de professionalitat Promoció turística local i informació al visitant ha rebut els continguts teòrics que componen els mòduls formatius del certificat i la competència general del qual consisteix a promocionar i comercialitzar destinacions turístiques locals, gestionant serveis d’informació turística i participant en la creació, comercialització i gestió de productes i serveis turístics de l’entorn local, utilitzant, en cas necessari, la llengua anglesa.
La duració del Taller d’Ocupació ha sigut de 12 mesos. Va començar el 30 de desembre de 2019 i acaba hui dia 29. Han participat un total de 10 alumnes treballadors i ha sigut gestionat per un equip integrat per una directora, una docent i una auxiliar Administrativa.
El desenvolupament del Taller d’Ocupació s’ha vist marcat per la crisi sanitària provocada per la Covid-19, la qual cosa va propiciar que durant un període les sessions formatives es dugueren a terme de manera telemàtica.
La realització d’aquest Taller d’Ocupació de Turisme de Naturalesa ha contribuït a donar visibilitat i remarcar alguns dels recursos naturals del municipi a través de l’execució de diferents rutes. Des del mes de juliol fins a finals de novembre, han dut a terme 6 rutes diferents participant un total de 450 persones, de manera majoritària de la província d’Alacant. Destacar que es van realitzar dues rutes tematitzades oferint una d’elles en anglés i una altra amb una mirada fotogràfica. Les rutes efectuades han sigut:
* Cervantes- Racó de Sant Bonaventura
* Barranc del Cint
* Font Roja- Barranc de l’Infern
* Font Roja- Menejador
* Poblat Íber del Puig
* La Sarga
La difusió de les rutes del Taller s’ha realitzat a través de la web i xarxes socials de l’Ajuntament d’Alcoi, a més de les RRSS genèriques també en els departaments de Turisme i Medi Ambient, igualment es van enviar les corresponents notes de premsa amb tota la informació. Tant les inscripcions per a participar en les rutes, com el disseny i elaboració dels cartells per a publicitar-les, han sigut gestionades directament per l’alumnat treballador i la docent. A més, després de la realització de cada ruta les persones participants han emplenat un qüestionari de satisfacció, obtenint, en la seua gran majoria, un resultat molt positiu.
També cal destacar, que l’alumnat ha assistit a 5 sessions d’anellament d’ocells com a part del projecte de Birdwatching del Taller, tant en el Mas de Tetuan, Santuari de la Font Roja, Font de Celedón, com en el Projecte Canyet, on van poder participar en jornada extraordinària d’anellament de voltors.
Aquest taller compte amb la subvenció de LABORA Servei Valencià d’Ocupació i Formació. A més, aquestes ajudes són susceptibles de cofinançament pel Fons Social Europeu, amb càrrec al corresponent Programa Operatiu del FSE per al període 2014 – 2020.
“Cal destacar que en aquest taller han treballat 13 persones, 3 de l’equip docent i un alumnat format per 10 persones que alhora que treballaven i tenien un sou, aprenien. Aquest taller era de nivell 3, és a dir que l’alumnat havia de tindre com a mínim el títol de Batxiller. Dels 10 alumnes 8 tenien titulació superior.”, ha explicat el regidor de Formació i Ocupació, Alberto Belda, qui ha ressaltat que a més “Han realitzat pràctiques com a guies amb unes rutes molt interessants que han complit diversos objectius, d’una banda han donat a conéixer el nostre entorn natural i patrimoni històric i arqueològic, a més han servit perquè les persones que han participat en el taller adquirisquen també la pràctica necessària per a dur a terme, de la millor manera possible, tot l’aprés i finalment, gràcies a la seua execució ha visitat la ciutat gent d’altres municipis. Visitants que, una vegada finalitzades les excursions, ha pogut quedar-se a menjar i d’aquesta manera afavorir també l’economia alcoiana”.
Igualment cal recordar que l’Ajuntament d’Alcoi iniciarà demà el taller d’ocupació denominada TALLER D’OCUPACIÓ FORMA’T ALCOI que ha suposat contractació d’un equip directiu i docent i 10 alumnes treballadors i l’objecte d’actuació dels quals és realitzar i integrar operacions de suport administratiu i atenció a usuaris en diferents departaments municipals. Aquest taller compte amb la subvenció de LABORA Servei Valencià d’Ocupació i Formació. Aquestes ajudes són susceptibles de cofinançament pel Fons Social Europeu, amb càrrec al corresponent Programa Operatiu del FSE per al període 2014 – 2020. Per al desenvolupament d’aquesta iniciativa l’Ajuntament d’Alcoi ha rebut de la Direcció General d’Ocupació i Formació una subvenció de 240.206, 40 euros.
Recordem que el Consistori alcoià ha aconseguit subvencions en nou programes de la Generalitat Valenciana des del mes d’octubre de 2019 fins a l’actualitat, la qual cosa ha suposat una ajuda autonòmica global superior a 1.990.000 euros per a fomentar l’ocupació i la contractació d’un total de 131 persones. Els últims plans aprovats són els d’Avalem pels quals s’estan duent a terme 52 contractacions.