El departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Alcoi ha realitzat durant 2020 un exercici d’adaptació metodològica per a fer front al nou escenari econòmic, laboral i social provocat per la crisi sanitària de la Covid-19. El principal canvi ha vingut determinat per la digitalització del servei, amb l’objectiu d’aconseguir tots els sectors poblacionals, sense abandonar una orientació presencial i de qualitat, com es realitzava fins hui, subratlla el regidor d’Ocupació, Alberto Belda.
Durant aqueix període s’ha observat que les persones han sol·licitat més suport per a obtindre informació sobre el mercat laboral i per a la cerca d’ocupació, en detriment d’informació relativa a formació. També s’ha posat de manifest un increment en la demanda de suport psicosocial a causa de la pandèmia, fruit de la incertesa generada entorn d’aquesta.
Conscients de la difícil ocupabilitat d’alguns col·lectius, que se suma a l’actual situació d’alarma sanitària, aquest departament ha reforçat el seguiment als usuaris del servei. Això es tradueix en un elevat nombre d’atencions, que ascendeixen a 1.083 en el període de gener a desembre de 2020, xifra que suposa quasi un 10% més que en el mateix període de l’exercici 2019. El 54,47% d’aquestes cites, són de seguiment a usuàries i usuaris del servei, que suma 414 noves persones que han rebut orientació durant 2020.
La finalitat d’aquest servei és millorar l’ocupabilitat de la població desocupada del municipi i en última instància, facilitar la seua inserció laboral. Durant 2020, s’han comptabilitzat un total de 274 insercions. Mentre la contractació total anual registrada durant 2020 en tot el municipi ha caigut quasi un 28% respecte a 2019, les insercions del Servei d’Ocupació i Orientació Laboral de l’Ajuntament d’Alcoi també s’han vist reduïdes respecte a l’exercici anterior, encara que en menor mesura, concretament en un 20,81%.
Així mateix, la taxa d’inserció al mercat laboral del Servei d’Ocupació i Orientació Laboral se situa en el 56,88%, tenint en compte que el servei compta amb un total de 1.563 orientats/as i 889 inserits/as des dels seus inicis fins a desembre de 2020. Aquestes xifres evidencien l’efectivitat de les accions desenvolupades per a ajudar a la població en situació de Cerca Activa d’Ocupació.
Portalemp: 1.160 persones inscrites i 153 ofertes d’ocupació
Respecte a les dades de Portalemp, eina de l’Ajuntament d’Alcoi per a la gestió d’ofertes d’ocupació mitjançant la intermediació laboral, durant 2020 es van gestionar i van publicar 153 ofertes d’ocupació, en un exercici marcat per la crisi sanitària generalitzada.
Aquest portal, que a més ofereix informació relativa a emprenedoria, empresa i formació, posseeix una base de demandants inscrits de 6.773, dels quals 1.160 corresponen a persones inscrites durant 2020.
De les persones inscrites en Portalemp, més del 50% són dones, sent el rang d’edat més nombrós el que oscil·la entre els 25 i els 44 anys.