És una barbaritat que la cobdícia de les elèctriques signifique que la factura de la llum i el gas puge en plena onada de fred. Ens trobem davant d’una situació insuportable causada pel mercat oligopolístic energètic i agreujada per les dificultats econòmiques derivades de la pandèmia i el temporal Filomena. Per tant, no podem deixar més temps aquest servei bàsic per a la vida en mans d’un oligopoli que incrementa els seus megabeneficis «caiguts del cel» i que perjudica especialment a les famílies més vulnerables.

Cal tindre en compte, també, que aquesta problemàtica no és conseqüència de l’última onada de fred, és una qüestió estructural que arrosseguem des de fa temps. Un marc energètic que es comença a gestar amb Aznar i la venta de l’empresa pública Endesa a Enel, propietat de l’Estat italià. Que es consolida amb les respectives reformes de governs del Partit Popular. I es blinda amb les portes giratòries de ministres del PP i del PSOE que acaben asseguts en els Consells d’Administració de les principals empreses del sector. S’afavoreix així un sistema injust de fixació de preu, que va en detriment de les condicions de vida de milions de famílies.

Un context energètic complex però que gràcies a les polítiques valentes dutes a terme pel Botànic i el Govern de coalició contra la pobresa energètica a través d’iniciatives com la Renda Valenciana d’Inclusió, els ajuts per al pagament del subministrament en llars, la prohibició del tall de subministrament en situacions climatològiques extremes o amb un Bo Social Energètic més accessible i extensiu per als que més ho necessiten, ha sigut un poc menys dur. Però no ens podem conformar.

Si realment volem garantir una vida digna i donar suport a les famílies que més ho necessiten, els subministres bàsics no poden estar en mans de l’especulació. Sens dubte, sense perdre de vista els mercats oligopolístics i els seus privilegis i dins de l’estratègia valenciana de canvi climàtic i energia, hem d’ampliar les mesures estructurals davant de les prestacionals que ens permeten ser capdavanters a l’hora d’afrontar la problemàtica de la pobresa energètica d’una forma global. I per aconseguir-ho, el sector públic ha d’encapçalar la gestió dels sectors energètics estratègics a través d’una transició energètica que ens converteixi en productors independents d’energia, afavoreixi les energies renovables i, sobretot, facilite la baixada del seu preu final. Per tot això, des de Podem presentem una proposta al proper ple amb l’objectiu d’anar un pas més enllà en la lluita contra la pobresa energètica.

 

CRISTIAN SANTIAGO

PORTAVEU GRUP MUNICIPAL DE PODEM ALCOI

AJUNTAMENT D’ALCOI