El sector tèxtil s’ha reinventat en els últims mesos a causa de la situació sanitària derivada de la Covid-19. La investigació i innovació tèxtil ha sigut clau per a poder abordar aquesta transformació. El Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV) té el clar objectiu d’acostar els seus estudiants i el seu coneixement cap a les empreses. Pablo Díaz, nou director del Departament d’Enginyeria Tèxtil i Paperera (DITEXPA), afirma que és indispensable la interrelació entre Universitat i Empresa, per això “un dels meus reptes és el de procurar i potenciar aquesta relació”.

És evident que les empreses tèxtils necessiten cada vegada més treballadors qualificats, sobretot en l’actualitat. Díaz insisteix que la situació derivada de la Covid-19 “ha posat de manifest el desenvolupament i la ràpida adaptació al mercat de les empreses tèxtils de la Comunitat Valenciana” enfocades al “tèxtil sanitari, màscares i els Equips de Protecció Individual”. L’objectiu és que els alumnes visualitzen al sector tèxtil com un sector en el qual la investigació i el desenvolupament, així com la creativitat, el disseny, la moda o la logística tenen una gran rellevància.

Relacionades amb el sector tèxtil, les dues Càtedres d’Empresa s’han signat amb l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) i l’institut tecnològic AITEX. Pablo Díaz insisteix que “des de les dues Càtedres que dirigisc, Càtedra AITEX-UPV i Càtedra del Sector Tèxtil signada amb IVACE, plantegem un compromís entre aquestes entitats i la UPV per a la formació dels nostres alumnes, perquè puguen incorporar-se a les empreses d’un sector que ara, com tantes altres vegades, ha demostrat la seua capacitat d’emprendre, de reconversió i d’innovar”.

Díaz també considera de vital importància “continuar aproximant el nostre departament a les empreses, a l’associació d’empresaris tèxtils de la Comunitat Valenciana, ATEVAL; a l’institut tecnològic tèxtil , AITEX; o a l’administració pública com és el cas d’IVACE, sempre amb la intenció de continuar treballant de manera conjunta pel sector tèxtil”.