El Síndic de Greuges ha tornat a constatar la falta de transparència del Govern local d’Alcoi, del PSOE, al qual reclama per segona vegada que facilite a l’oposició l’accés al registre municipal. El defensor del poble valencià ha atés la queixa formulada pel Partit Popular i ha instat l’Ajuntament a complir la recomanació que va formular l’agost passat i reiterada a l’octubre, amb motiu de la primera denúncia del PP: que concedisca el lliure accés dels regidors al registre. “Per segona vegada el Síndic deixa clar en una resolució que el Govern d’Antonio Francés no és transparent i posa traves a la labor democràtica de l’oposició”, valora el portaveu del PP, Enrique Ruiz.

«El PP va demanar empar per segona vegada al Síndic després que el Govern es negara a millorar l’accés dels grups de l’oposició al registre d’entrada i eixida de documents, tal com li va reclamar el defensor del poble valencià. No ho va fer després del primer dictamen del Síndic ni ho va fer quan el PP el va sol·licitar en el ple. En el saló de plens l’alcalde va afirmar que sí que estava complint la recomanació del Síndic, una afirmació falsa, com ha quedat demostrat ara», asseguren.

En el seu últim informe, el Síndic és categòric: “Recomanem que, en compliment de la nostra anterior recomanació i sense perjudici del deure de confidencialitat, es permeta a tots els regidors l’accés directe a la informació continguda en el registre d’entrada i eixida de documents”. El Síndic insisteix que “el dret d’accés a la informació és un dret fonamental que tenen tots els membres de les corporacions locals”.
El Síndic desmunta la tesi del Govern, que s’escuda en el compliment de la Llei de Protecció de Dades per a impedir l’accés dels regidors de l’oposició al registre: “La interpretació de l’Agència Espanyola de Protecció (AEPD) és molt favorable a l’accés des de fa molts anys”, assenyala el defensor del poble, qui aporta dos informes de l’agència per a sustentar els seus arguments.

El portaveu del PP confia que aquesta resolució del Síndic siga definitiva i l’alcalde canvie la seua actitud contra l’oposició. “Creiem que dues resolucions del Síndic en les quals certifiquen la falta de transparència del Govern del PSOE haurien de ser suficients per a millorar l’accés a la informació i permetre el lliure accés al registre”, assenyala Ruiz.

“Alcoi no pot consentir un Govern opac, que impedeix que l’oposició puga fer el seu treball de control i fiscalització de la gestió”, conclou el regidor, qui insisteix que l’accés al registre és “bàsic per a fer un seguiment correcte de l’activitat municipal”.