El Partit Popular vol que l’Ajuntament d’Alcoi reprenga la senda de la participació i el consens per a definir la urbanització de la plaça de al-Azraq. El regidor Kiko Cantó reclama al Govern local, del PSOE, que escolte els veïns de la Zona Nord i pacte amb ells el projecte, pendent des de 1989. El regidor lamenta que la proposta que planteja el Govern no s’ajuste al procés de participació desenvolupat entre 2010 i 2011.
L’abandó d’aquell model participatiu l’ha advertit l’Associació de Veïns de la Zona Nord en un escrit en el qual qüestiona el pla del Govern per a la plaça de al-Azraq. El macroprojecte urbanístic preveu la construcció de 217 habitatges i 350 places d’aparcament subterrani. El col·lectiu veïnal no comparteix que el projecte dividisca la plaça en tres zones, mantinga l’edifici dels antics jutjats, i prioritze els aparcaments.
Cantó comprén la decepció dels veïns, que durant dos anys van treballar en un disseny per a la plaça que no ha sigut recollit en el projecte definitiu. “La plaça de al-Azraq és una de les grans tasques pendents de l’urbanisme a Alcoi des de fa 40 anys. Intentar planificar-la ara al marge dels veïns, sense tindre en compte les seues idees, no té sentit”, assenyala l’edil del PP.
El pla de reforma interior de la plaça de Al-Azraq suposa 28.868,90 metres quadrats repartits en tres parcel·les: una de caràcter residencial, una altra central i de menor superfície destinada a zona verda i una tercera reservada a equipament educatiu i que depén de la compra de la caserna de la Guàrdia Civil. El pla valora el cost de l’operació urbanística en 33,3 milions d’euros. Cantó mostra la seua preocupació pel rebuig dels veïns a la proposta del Govern.
Cantó demana al Govern “que s’assega a treballar amb els veïns un projecte de consens, que pense en alguna cosa més que a construir habitatges”. El regidor alerta que la participació de la qual tant fa gala el Govern d’Antonio Francés, cada vegada va quedant més en evidència amb l’acumulació de fets que fan patent la manera d’actuar dels socialistes. Cantó recorda que “projectes com l’ordenança de conversió en zona de vianants, la modificació del servei de transport urbà o el mateix pressupost municipal per a 2021, en el qual els veïns han tingut nul·la informació, són clars exemple de l’autoritarisme del PSOE”.