El Partit Popular d’Alcoi exigeix al Govern local, del PSOE, que gestione davant la Generalitat Valenciana l’aprovació definitiva del Pla General Estructural, pendent des de fa 20 mesos. La portaveu adjunta del PP, Lirios García, adverteix que el bloqueig del pla està frenant la creació de sòl industrial. La regidora subratlla que la pèrdua d’indústries a la ciutat s’agreuja: el nombre d’empreses industrials es va reduir de nou en 2020. Des de 2012, Alcoi ha perdut el 17,1% de les seues indústries.

García insta el Govern a exigir a la Generalitat que accelere la validació del pla, que va ser aprovat per l’Ajuntament al maig de 2019. La regidora sosté que, malgrat ser escàs, la ciutat necessita generar el nou sòl industrial previst en el pla. “Hem d’agilitar el procés per a evitar que quant tinguem el nou pla, ja estiga desfasat”, afirma. El nou pla general preveu un creixement de tot just 391.505 metres quadrats industrials edificables: 246.097 metres en l’ampliació del Santiago Payá, 13.508 en Sant Benet i 130.900 en Pagos.

“Encara que el creixement és mínim, hem de fer tot el possible per a generar aqueix nou sòl”, assenyala García. En el cas concret de Pagos, la gran solució que el Govern d’Antonio Francés planteja a la falta de sòl, les gestions amb el SEPES (entitat estatal del sòl) perquè es faça càrrec de la creació del polígon, romanen en suspens fins que estiga aprovat el pla. “El retard en la Generalitat està bloquejant el desenvolupament industrial d’Alcoi”, apunta.

García recalca que la ciutat no pot permetre continuar perdent indústria. Segons l’Institut Nacional d’Estadística, el nombre d’empreses industrials va seguir en descens durant 2020: 356 indústries enfront de les 360 d’un any abans. És la xifra més baixa de la sèrie històrica, que arranca en 2012. Des de llavors, la ciutat ha perdut el 17% de les seues indústries. El sector representava en 2012 el 11,5% de totes les empreses. En 2020, aqueixa relació es va reduir al 9%.

“Les xifres preocupen i ens obliguen a reaccionar i a no perdre ni un minut més”, assenyala la regidora del PP. García confia que “el Govern d’Antonio Francés siga capaç de contactar amb els membres del seu partit en la Generalitat Valenciana i aconseguir el desbloqueig del pla general”.