L’Arxiu Municipal d’Alcoi ha incorporat 23 llibres de registres històrics del Cementeri de Sant Antoni Abat, la majoria dels quals han sigut sotmesos a treballs de restauració, mitjançant neteja mecànica, relligat i enquadernació.
Els registres comprenen les inhumacions en totes les àrees de l’actual cementeri des de la seua posada en marxa, de manera provisional, en 1882, fins als anys 1990, quan comencen els treballs d’informatització i s’abandonen gradualment els registres en format de paper.
D’aquesta manera consten els registres d’inhumacions en les tres galeries subterrànies de Sant Sever, Sant Antoni i Sant Fabià, entre 1882 i 1990, així com les inhumacions en les galeries modernes de Sant Jordi, Sant Vicent, Sant Roc i Sant Maure, entre 1920 i 1989.
També consten registres especials, com ara d’inhumació del clero, panteó militar, etc., així com els diferents panteons, hipogeus i rases.
Tota aquesta documentació, a més, ha estat digitalitzada en el marc del conveni subscrit entre l’Ajuntament d’Alcoi i FamilySearch International, la qual cosa permetrà pròximament, una vegada revisat tot el treball de digitalització, posar a l’abast de la investigació tots aquests registres de valor incalculable per a l’estudi genealògic i demogràfic de la ciutat.
El cementeri actual va ser construït a finals del segle XIX segons projecte de l’enginyer Enrique Vilaplana Julià. És un dels cementeris més interessants per la seua arquitectura i escultura modernista i eclèctica. L’any 2012 va ser inclòs en la Ruta Europea de Cementeris Significatius, itinerari cultural del Consell d’Europa, i ha rebut diversos premis estatals, com ara el Primer Premi en 2014 al Millor Monument Arquitectònic pel panteó de la família Gisbert (1903) i el Primer Premi en 2018, a la millor història documentada entre Ovidi Montllor i Teresa Mora.