Alcoi és un dels municipis espanyols pioners a abordar la seua transformació en “ciutat intel·ligent”. Per això, és freqüent escoltar o llegir termes com “Smart City”, “Street Lab” o “Big Data” per a explicar aquest procés. Encara que aquests termes puguen resultar estranys, l’objectiu de totes aquestes accions i metodologies és molt més senzill del que sembla i es resumeix en una premissa bàsica: posar el coneixement i les noves tecnologies al servei del ciutadà, amb l’objectiu de millorar la seua qualitat de vida.

Tal com destaca l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, les iniciatives són moltes i molt variades. “Amb Smart City contribuïm a fer de l’administració un organisme més eficient i accessible però també a impulsar la sostenibilitat, a generar i retindre talent, inversions i població. A més, la ciutat intel·ligent atorga al ciutadà un nou protagonisme, perquè habilita llits que reforcen la seua participació i els ofereixen nous serveis”.
Des de fa anys, Alcoi s’ha sumat activament a aquest projecte, que entronca amb la EDUSI-Alcoidemà, l’estratègia de renovació i consolidació social, urbana i econòmica promoguda pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques i cofinançada amb fons del Programa Operatiu FEDER de Creixement Sostenible 2014-2020 de la Unió Europea.

Tots dos programes comparteixen la motivació d’identificar els principals reptes del territori, prioritzant i dissenyant projectes que a més d’atendre la problemàtica de l’àrea urbana (mobilitat, el transport, l’economia, la governança, l’edificació sostenible, el medi ambient, la ciutadania, entre altres), tinguen un clar impacte beneficiós a nivell social.

Què s’ha fet fins al moment?
Entre les iniciatives ja desenvolupades, destaquen les dutes a terme per a complementar la reurbanització del carrer Na Saurina d’Entença. Però no són només les càmeres que controlen el trànsit i el límit de velocitat per a detectar possibles embossos i previndre accidents. També s’han instal·lat punts Wifi i balises lluminoses indicadores de passos de vianants, s’han habilitat dos punts de càrrega ràpids i semiràpids per a vehicles elèctrics i s’han col·locat sensors de detecció per al control de les zones de càrrega i descàrrega.
Gràcies a un acord amb l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), el consistori alcoià va rebre a més una subvenció de 93.000 destinats a convertir aquest carrer en una espècie de “laboratori urbà”, en el qual s’utilitzen totes les dades recollides (trànsit, meteorologia, índexs de qualitat de l’aire…) per a provar noves solucions tecnològiques en un entorn real. En aquest projecte han col·laborat el campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València i la Universitat d’Alacant i tant el laboratori com la seua infraestructura poden ser utilitzats per empreses, centres educatius i ciutadans.
Un altre dels àmbits en els quals s’ha actuat és en el de la salut, especialment davant la situació d’emergència de salut publica a conseqüència de la Covid-19. Per a això s’ha instal·lat una xarxa de càmeres termogràfiques en diferents instal·lacions municipals com ara l’entrada a l’Ajuntament d’Alcoi, l’IVAM CADA ALCOI, l’oficina de Turisme o el complex esportiu Eduardo Latorre, entre altres, que han permés detectar a través del control de temperatura corporal possibles casos positius. Aquestes càmeres formen part d’un sistema de gestió integral, que inclou també control d’aforament, seguretat, lectura de matrícules o recompte de vianants i ciclistes.
Per a contribuir a la conversió del centre en una zona per a vianants, les càmeres instal·lades permeten controlar les matrícules dels vehicles dels residents que tenen autoritzada l’entrada als seus pàrquings o als comerciants per a fer la càrrega i descàrrega. El ciutadà pot també saber a temps real quantes places hi ha disponibles en els diferents aparcaments públics habilitats en el centre històric.
Amb l’objectiu d’impulsar la sostenibilitat energètica, la ciutat compta amb diverses instal·lacions solars fotovoltaiques de propietat municipal, situades en diferents edificis municipals i polígons industrials, tant per a autoconsum com per a la seua connexió a xarxa. Així mateix, s’està treballant en la gestió de residus i en el mesurament de la qualitat ambiental de l’aire i s’ha implantat un sistema de telegestió i control del proveïment d’aigua potable, que indica aspectes com la salut dels aqüífers i els rendiments de la xarxa.
El foment de la mobilitat en transport públic és també Smart City i en aquest sentit, destaquen iniciatives com l’app Alcoi Bus, amb informació sobre les rutes, línies, pròxims autobusos o fins i tot l’estalvi de CO₂ al qual contribuïm com a usuaris en cada viatge. També es disposa de dades actualitzades sobre el temps d’espera en cada línia en les pantalles instal·lades al costat de les parades.
I s’ha impulsat la implantació de l’administració electrònica amb una web que s’adapta als diferents dispositius, des d’ordinadors d’escriptori a tauletes i mòbils, per a la seua correcta visualització. Dels 275 tràmits que es poden realitzar a l’ajuntament, existeix la possibilitat de realitzar 264 a través de la seu electrònica, a la qual es pot accedir i realitzar tràmits durant les 24 hores, els 365 dies de l’any. Un aspecte destacat d’aquest sistema és la seua seguretat, ja que tota la informació de caràcter personal viatja xifrada, mentre que els Certificats Digitals garanteixen la identitat de totes dues parts.

Què és el pròxim?
El projecte farà un gran pas endavant aquest 2021 amb la creació d’una plataforma que permetrà interactuar a tots els elements implantats a la ciutat intel·ligent. És a dir, aquesta plataforma serà un element on quedaran integrats des dels sensors que controlen l’enllumenat i els aparcaments a les quals registren dades ambientals.
Aquesta interconnexió, facilitarà al mateix temps una visió única i una gestió centralitzada, molt més eficient. Les dades es recopilen a través d’una sèrie de sensors que es diuen nodes IoT (sigles en anglés de la “Internet de les coses”). Durant 2020, un d’aquests nodes es va instal·lar en l’edifici del Complex Esportiu Eduardo Latorre i al mateix temps, l’Ajuntament d’Alcoi va licitar la implantació d’una xarxa de comunicacions IoT, en el qual quedaran integrats tots els nodes existents en diferents punts de la ciutat.
Smart City és un projecte transversal en el qual estan implicats diferents departaments de l’Ajuntament d’Alcoi, encara que també empreses i investigadors universitaris. En els laboratoris del campus d’Alcoi de la UPV s’estan ultimant aplicacions per a optimitzar l’eficiència del reg als parcs i jardins públics o xats que informaran els usuaris en quin comerç local pot adquirir el producte que necessita.
També s’estan dissenyant programes perquè la gent gran que visca sola estiga més connectada i cuide millor de la seua salut. Smart Social els proporcionarà equips personalitzats que oferiran informació sobre diferents aspectes, recordarà a aquestes persones quina medicació han de prendre o els posarà en contacte amb personal mèdic i sanitari o fins i tot amb els seus familiars.
En aquesta ‘ciutat intel·ligent’ cobra també importància la promoció de nous models econòmics que posicionen a Alcoi i la comarca com a referent d’emprenedoria i innovació. I ací entra en joc Àgora, un espai obert de promoció, integració i interrelació entre entitats i persones la labor de les quals és secundar, fomentar i dinamitzar empreses de base tecnològica i social, com s’ha fet, per exemple, amb iniciatives com Alcoi iNMpuls en els últims anys.
En Àgora se situen a més tant serveis de formació i assessorament com els que actuen com a facilitadors entre empreses i demandants d’ocupació, que compten amb eines com PortalEmp per a fomentar l’ocupació i fomentar el talent local.