El pròxim dilluns dia 1 de març tindrà lloc la jornada ‘Consells Municipals de Cultura. Cap a un model participatiu de la Cultura Municipal’. Es durà a terme de forma telemàtica. Aquesta Jornada, organitzada per l’Àrea de Cultura de la Diputació de València i Gestió Cultural, Associació Valenciana de Professionals de la Cultura, s’emmarca dins dels objectius d’impulsar els Consells Municipals de Cultura.
L’Ajuntament d’Alcoi, únic de la província d’Alacant en aquesta jornada, estarà present amb les intervencions el regidor de Cultura, Raül Llopis i la de la presidenta de la Comissió de Lletres del Consell de Cultura de la nostra ciutat, Llúcia Martín.

En concret, Llopis participarà en la taula redona sobre consells municipals de cultura. Serà una taula-tècnica política en la qual s’abordaran experiències i models. La taula està presentada i moderada per Ana Espasa. Sòcia de GC i gestora cultural de Sollana. També intervindran el Gestor Cultural de Foios, Raül Martí, el Director Socio-Cultural de l’Ajuntament de Quart de Poblet, Toni Santos, el Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Macastre, Guillem Valls i la Gestora cultural de Sollana, Ana Espasa. Aquesta taula redona començarà a les 11.30 hores, quan finalitze, a les 13 hores serà el torn per al col·loqui i preguntes de les persones participants als ponents sobre models i experiències.

Per la seua banda, Llúcia Martin prendrà part de la taula: ‘La participació del tercer sector en els consells de Cultura. Problemàtica i aportacions al teixit cultural local. Aquesta taula estarà presentada i moderada per José Martínez Tormo, soci de GC. També participaran el Portaveu del Consell de Cultura de Macastre, Josep Valero, el President Cercle d’Arts Leopodo Magenti d’Almussafes, Gerson Padilla, Directiu del CAM Santa Cecília de Foios, Francesc Collado Soler-Belda i el representant de l’Associació literària “De Paraules a Poemes” de Quart de Poblet, Juanma Martínez Zaragoza.

L’Àrea de Cultura de la Diputació de València afavoreix la creació dels Consells Municipals de Cultura. Es tracta d’una mesura d’estímul a la cultura en clau municipalista. Recomana a les corporacions municipals la creació d’un Consell Municipal de Cultura, per tal d’enfortir el teixit cultural municipal i reconéixer l’esforç en matèria cultural que realitzen els ajuntaments. Igualment, l’Àrea de Cultura de la Diputació de València considera que els Consells Municipals de Cultura i els Plans d’Acció Cultural poden donar estabilitat a les polítiques culturals d’una manera assossegada, tenint en compte criteris objectius i tractant de garantir una gran mancança: la sostenibilitat econòmica dels projectes culturals. Per això en aquesta jornada s’estudiaran diversos models existents, així com el procés de creació dels Consells sectorials, per acabar amb una reflexió sobre els models de participació ciutadana i democràcia cultural.

«Sempre és important que des d’una altra administració destaquen el treball ben fet pel nostre Ajuntament. És reconfortant que es reconega el Consell de Cultura d’Alcoi com un exemple de model participatiu de la Cultura Municipal en un any tan important com és el de la Capitalitat Cultural de la nostra ciutat» ha afirmat el regidor de Cultura, Raül Llopis.