La segona edició d’Editadona Alcoi, un projecte d’edició col·laborativa de l’enciclopèdia Viquipèdia plantejat per a disminuir la subrepresentació de les dones a internet, que enguany se centrarà en les dones represaliades a Alcoi al franquisme, s’iniciarà el 6 de març a les 11.00 h amb una taula redona en línia en la que participaran la wikipedista Patricia Horrillo i l’historiador Josep Lluís Santonja.

Des de l’associació cultural La Teixidora, en col·laboració amb la UPV, el Col·lectiu 8 de març, CAEHA, la Coordinadora pel valencià de l’Alcoià i Comtat, LGTBI Mariola, Fonèvol, Centre CUltural Ovidi Montllor ACPV i el Club d’Amigues i Amics de la UNESCO, s’ha organitzat una nova edició de l’Editadona. És un projecte en el que es treballa conjuntament per a crear i revisar contingut de la Viquipèdia des d’un punt de vista feminista, amb l’objectiu de disminuir la subrepresentació de les dones a la xarxa i augmentar la seua presència tant en contingut, participació i perspectiva, com també el coneixement de les seues aportacions.

Actualment hi ha una gran subrepresentació de dones a la Viquipèdia, de fet, de tots els articles que parlen de personalitats de l’Alcoià i Comtat, sols un 6% són dones. En paraules d’Edurne Vaello, una de les organitzadores “Si ningú parla de nosaltres, no estem. Són moltes les dones a les nostres comarques que no apareixen a la història o que han estat silenciades. Escriptores, músics, arquitectes, treballadores, polítiques, dones combatives o represaliades no formen part de la història i cal que eliminem aquest esbiaix de gènere. Ara disposem d’eines que hem d’aprofitar, com per exemple la Viquipèdia, una enciclopedia en línea lliure, editada col·laborativament i en contínua revisió, on entre totes podem generar contingut.”

En l’edició de l’any passat de l’Editadona es van organitzar unes jornades prèvies de formació i treball conjunt i una viquimarató d’edició conjunta. L’Editadona Alcoi 2021 s’ha adaptat a les circumstàncies actuals i serà una versió en línia per la impossibilitat de reunir-se físicament.

En aquesta ocasió des de l’organització s’han volgut centrar en una temàtica concreta, les dones represaliades a Alcoi al Franquisme, unes dones que van patir un llarg procés de violència física, econòmica, política i cultural des de la Guerra Civil Espanyola i al llarg de la dictadura.

Per a iniciar el projecte d’enguany s’ha organitzat una taula redona en línia enmarcada en els actes del 8 de març en la que es comptarà amb la presència de Patricia Horrillos, periodista independent, editora de Wikipedia i coordinadora de Wikiesfera en Medialab-Prado (Madrid) i Josep Lluís Santonja, doctor en Història, arxiver de la Biblioteca Municipal d’Alcoi i coautor del llibre Tiempo de sombras. La represión en Alcoi. En aquest acte es presentarà informació al voltant d’aquestes dones i com incloure-les a la Viquipèdia adequadament.

La taula redona online es podrà seguir el 6 de març a partir de les 11 hores a través de l’enllaç disponible a editadonaalcoi.wordpress.com i es podrà participar de forma oberta plantejant qüestions a través del xat disponible.

Aquesta activitat serà el punt de partida per a seguir treballant en el contingut col·laborativament en posteriors sessions i acabar introduint-lo en la Viquipèdia.