L’Ajuntament d’Alcoi, a través de l’espai Àgora Coworking va posar en marxa en 2018 el seu programa Activa Àgora, en col·laboració amb CEEI i FEDAC, el suport de JOVEMPA i el finançament de la Diputació d’Alacant. La iniciativa posa a la disposició d’emprenedors i empreses de recent creació un programa gratuït d’entrenament de tres mesos de duració per a orientar-los, capacitar-los i tutelar-los en el procés de llançament de la seua empresa.

El programa agrupa la realització de tallers formatius, tutories grupals, tutories individuals i una activitat final de presentació de projectes i networking, així com la instal·lació gratuïta dels projectes en l’espai Àgora Coworking durant tot el programa, així com el suport per a la sol·licitud d’ajudes econòmiques dins del programa “Inmpuls” de l’Ajuntament d’Alcoi, que disposa d’una línia pròpia per a emprenedors.
Des de llavors, s’han presentat a les diferents edicions 136 projectes empresarials d’entre els quals s’han seleccionat 60, una desena per cada edició. Gràcies a la iniciativa s’han creat un total de 14 empreses, de les quals onze estan actualment actives.

Aquest programa es completa amb Àgora Emprenedors, un servei d’atenció per a qualsevol persona que vol posar en marxa el seu negoci i a través del qual s’han creat altres 14 empreses, de les quals deu estan en funcionament.

D’aquesta manera, des de 2018 s’han creat un total de 28 empreses i en l’actualitat 21 d’elles continuen actives.

Entre els casos d’èxit, destaquen alguns projectes liderats per dones, que resisteixen i s’adapten per a continuar prosperant malgrat la crisi sanitària provocada pel Coronavirus.

És el cas de Paqui Javaloyes, que acaba de posar en marxa un projecte seleccionat en l’última edició d’aquests premis. Segons ella mateix explica, “participar en aquesta iniciativa ha sigut molt interessant perquè m’ha permés conéixer a molta gent i m’ha proporcionat eines útils i variades”. Com a Community Manager, Paqui està especialitzada a impulsar les xarxes socials de les empreses amb les quals treballa, sobretot de negocis d’hostaleria. Encara que la situació actual no és la més propícia, a causa de la crisi sanitària i al tancament temporal de l’hostaleria, es mostra positiva i amb ganes de continuar lluitant per a fer-se un lloc i donar-se a conéixer. Considera que el fet de ser dona no li ha suposat una dificultat afegida i subratlla que “l’important és estar preparat i persistir. De fet, crec que les dones són molt més emprenedores”, afegeix. El fet d’haver creat el seu propi negoci i ser autònoma li ha permés, a més, guanyar en llibertat d’horaris, aspecte que considera molt positiu.

El projecte d’Andrea (Arcana Detectives) és innovador i inusual, ja que es va decantar per la investigació privada dedicada principalment a l’àmbit empresarial. En aquest sentit, la Covid-19 li ha obligat a adaptar-se i a estar sempre preparada per a treballar amb nous sectors. El seu pas pel programa Activa Àgora li va proporcionar, segons ella mateix explica, “una altra visió, nocions que no estan necessàriament relacionades amb la teua professió o la teua formació acadèmica però que són igualment importants a l’hora de posar en marxa un negoci”. Segons el seu punt de vista, ser dona no és a priori un obstacle per a emprendre. Al contrari, com moltes de les seues companyes coincideix que les dones són emprenedores per naturalesa. No obstant això, sí ha experimentat la dificultat afegida si es fes pas en sectors tradicionalment masculins i en una professió, la d’investigadora privada, amb una imatge fortament masculinizada. Andrea va participar en l’edició d’Activa Àgora 2018 i des d’aqueix any està donada d’alta com a autònoma. Encara que el seu projecte és unipersonal, compta amb col·laboradors i col·laboradores tant a Alcoi com a Elx, Alacant i València.

Un dels projectes més recents és el liderat per Núria Tormo, ànima de Macrovital, el seu negoci de menjar per a portar 100% vegana, ecològica, sense gluten, sense sucre i baixa en greix. Al costat d’ella, que és qui major temps passa en la cuina, formen equip Emili i Lorena. “És un treball molt compartit, entre tots ho fem tot”, explica Núria, qui sí que considera que ser dona pot ser un obstacle afegit en el món empresarial, encara que en moltes ocasions les dones tinguen millors idees de negoci i més iniciativa. macrovital va començar a funcionar l’any passat amb l’objectiu principal de prestar un servei de menjar a empreses de la zona però prompte va haver de canviar de plans. “La pandèmia ho va canviar tot però prompte vam trobar altres vies. Hem potenciat la venda a particulars en botiga i a domicili i hem servit també a molt de personal sanitari, al qual hem oferit la possibilitat de menjar bé i sa, fent-los una mica més suportable la situació tan complicada que han travessat”, indica Núria.

En la seua estratègia, les xarxes socials han sigut de vital importància, ja que el seu negoci es promociona fonamentalment en Facebook i ara en Instagram. “Ací ha tingut molta importància la incorporació de Lorena, que és dissenyadora i ha impulsat molt la nostra presència en les xarxes”, afegeix.