La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat, des del seu departament d’Igualtat, amb la col·laboració de la Mancomunitat del Xarpolar, ha volgut homenatjar a les dones treballadores de les comarques amb el vídeo de la campanya Mujeres, cámara y acción, en què dones de 26 municipis diferents comparteixen les seues experiències i records a partir de fotografies antigues en què apareixen dones treballant. A més, s’ha redactat conjuntament un manifest que es llegirà als municipis, posant el focus en les conseqüències que la pandèmia ha tingut per a les dones.

El 8 de març, Dia Internacional de la Dona, té el seu origen a les reivindicacions de les dones treballadores i, per això, encara que la lluita per la igualtat de drets i oportunitats és global, la campanya Mujeres, cámara y acción té l’objectiu de visibilitzar les dones de prop. Les històries que es relaten al vídeo –algunes d’elles amb noms propis, altres anònimes– són part important de la història de les nostres comarques i ben segur que disparen en moltes persones el record d’alguna o algunes dones.

Aquestes dones de què parla el vídeo són un pilar fonamental de la nostra societat. Encara que han estat invisibilitzades, la seua tasca ha estat immensa i la seua fortalesa és impressionant: s’han fet càrrec de la casa i tot el que implica, de la família i les cures, de les terres i d’aportar, a més del treball no remunerat, alguns ingressos a la llar. El 8 de març és un bon dia per a canviar la forma en què la societat veu i tracta aquestes dones, al passat i al present, i donar-les el reconeixement que mereixen; és el moment de visibilitzar-les, recolzar-les i seguir treballant pels drets i oportunitats de totes les dones.

Cal agrair la bona acollida en termes de participació que ha tingut la campanya i a les dones dels 26 pobles –Agres, Gaianes, Alcosser, Penàguila, Alfafara, Beniarrés, l’Alqueria d’Asnar, Castell de Castells, Cocentaina, Fageca, Banyeres de Mariola, la Vall d’Alcalà, Benilloba, la Vall d’Ebo, Tollos, Quatretondeta, Benifallim, Benimarfull, Famorca, Alcoleja, Balones, l’Orxa, Millena, Planes i Gorga– que han remés els seus vídeos a les mancomunitats.

Manifest amb motiu del 8 de març

A més del vídeo Mujeres, cámara y acción, la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat i la Mancomunitat del Xarpolar han redactat conjuntament un manifest que s’ha remés als municipis. En ell, es recorda com segueixen existint dones assassinades, maltractades i discriminades pel fet de ser dones però, a més, es posa el focus en com les conseqüències de la pandèmia han afectat en major mesura a les dones.

Les dones han estat en primera línia per a fer front a la pandèmia en treballs de sectors generalment feminitzats –sanitari, de neteja, de cures, serveis o a supermercats– però, a més, han hagut de fer-se càrrec d’una major part de les tasques domèstiques o de la cura de persones dependents o infants.

També ha augmentat la precarietat per a les dones, especialment per a aquelles amb ocupacions en l’economia submergida, que no han pogut optar a ajudes, però també per a les dones que han hagut de sacrificar tota o part de la seua carrera professional per a fer-se càrrec de les cures.

El confinament, a més, ha suposat un alarmant augment de la violència masclista, el qual s’ha reflectit en un 70% més d’atencions per part dels centres Dona 24hores.

Per totes aquestes raons, els departaments d’igualtat de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat i la Mancomunitat del Xarpolar han decidit sumar forces perquè el missatge arribe amb més força: cal seguir lluitant per la fi de les desigualtats i hem de fer-ho amb unitat des de tots els sectors de la societat.