El Partit Popular d’Alcoi insta el Govern local, del PSOE, a posar en marxa la recuperació de la propietat de l’edifici de l’antic Palau de Justícia de la plaça del-Azraq, tancat i sense ús des de fa quatre anys. El portaveu del PP, Enrique Ruiz, reclama a l’alcalde que “d’una vegada per sempre agilite els tràmits perquè la ciutat puga recuperar l’immoble”.

L’antic Palau de Justícia va tancar les seues portes al març de 2017, quan va començar a prestar servei la nova seu judicial de la plaça de la Mare de Déu. L’acord pel qual l’Ajuntament va cedir el solar en 1976 al Ministeri de Justícia per a la construcció de l’edifici determinava que l’immoble passaria automàticament a ser propietat de l’Ajuntament quan deixara de tindre ús judicial.

El PP va alertar al febrer de 2020 que el Govern no havia iniciat l’expedient per a exercir el seu dret i sol·licitar la reversió de l’edifici. Un any després, la situació és idèntica. El Govern, que ja fa un any va assegurar que anava a recórrer als tribunals per a recuperar l’immoble, segueix sense presentar la demanda amb la qual incorporar els antics jutjats al patrimoni local. “Diuen que han negociat amb la conselleria i que no ha sigut possible arribar a un acord de cessió gratuïta. El resum: un any més perdut”.

Ruiz critica, d’una banda, a la Conselleria de Justícia per negar-se a cedir l’edifici a l’Ajuntament, la qual cosa obliga a presentar un contenciós-administratiu. I critica, a més, al Govern local per permetre que el futur de l’edifici seguisca en l’aire quatre anys després del trasllat dels jutjats. “És trist que dues administracions governades, a més, pel mateix partit, el PSOE, siguen incapaços de posar-se d’acord i siga necessari recórrer als tribunals”, recalca Ruiz.

El portaveu del PP detalla que la conselleria que dirigeix Gabriela Bravo s’aferra al reglament de béns de 1955, en vigor quan l’Ajuntament va entregar el solar per a la construcció del jutjat, per a negar-se a cedir l’edifici. L’actual reglament, de 1986, sí que deixa clar que “si els béns cedits no foren destinats a l’ús dins del termini assenyalat en l’acord de cessió o deixaren de ser-ho posteriorment es considerarà resolta la cessió i revertiran aquells a la Corporació local”.

Ruiz apunta que Francés, quan estava en l’oposició, mostrava informes que asseguraven que l’edifici passaria a ser de l’Ajuntament quan deixara de tindre ús judicial. “Ara ja no reivindica res ni actua per a recuperar l’edifici”, lamenta el portaveu del PP. Segons afirma, “quan un Govern no sap què fer amb aqueix edifici, sembla que el millor és dilatar i retardar al màxim la seua adquisició”.