Aquest divendres tornen les activitats del programa ‘Escoles Obertes a la diversió’, un dels tres apartats que formen part del programa d’activitats extraescolars dut a terme amb la subvenció de la Generalitat. Les activitats van haver de parar a causa de les mesures sanitàries per evitar l’expansió de la Covid -19 a la nostra ciutat i una vegada Generalitat ho ha autoritzat es reprendran.
Cal assenyalar que veient el desenvolupament de les activitats en els mesos de novembre i desembre s’ha decidit adoptar una sèrie de millores perquè hi haja una major disponibilitat i poder arribar d’aquesta manera al màxim nombre d’escolars possibles. Per aquests motius les activitats dels divendres es realitzaran per a totes les edats, sense distinció, mentre que els dissabtes s’obriran 2 col·legis al matí i 2 col·legis a la vesprada, fent en cadascun d’ells una activitat d’Infantil i una altra de Primària. Aquests centres aniran canviant en torn rotatori.
Una altra novetat és que per a la setmana de la primavera, es duran a terme activitats en els quatre Centres Escolars per als dies 6, 7, 8 i 12 d’abril per a totes les edats en tots els centres, ja que són dies laborals i és una bona opció perquè vagen mentre els progenitors segueixen amb la seua jornada laboral. Al mateix temps, és una bona manera de descarregar als iaios i iaies, ja que són un grup d’alt risc.
Recordem que aquestes són activitats obertes a tota la infància de la ciutat que les porten a terme les mateixes empreses encarregades de les activitats extraescolars dels centres educatius públics perquè es busca un doble objectiu, en primer lloc que els escolars puguen seguir gaudint d’activitats i en segon i no menys important, afavorir a les empreses locals i que no perden el treball que ja tenien contractat i que a causa de la Covid-19 l’hagueren perdut. Es duran a terme els caps de setmana d’abril i maig, deixant per al mes de juny la fi de curs.
Les activitats d’aquest cap de setmana tindran lloc el divendres de 17,15 a 19.15 h i dissabte d’11 a 13 hores en els col·legis Horta Major i Miguel Hernández. En els mateixos horaris però dissabte de vesprada i diumenge de matí en Sant Vicent i El Romeral. (Adjuntem calendari específic de les activitats i les edats).
Una altra línia que es reprendrà se centra en les activitats culturals, seguint el mateix doble objectiu, fer que els escolars puguen dur a terme a l’aula les activitats que hagueren fet amb l’eixida trimestral i reforçant als artistes i empreses de serveis locals. Es tracta d’activitats adaptades a cada època de l’any i després de dedicar-la al Nadal, ara hi ha també incloses unes activitats centrades en la Pasqua, les Festes i la primavera alcoiana, per als cicles d’Educació Infantil, Primària i primer cicle de Secundària que es desenvoluparan entre el mes d’abril i maig en horari escolar. Es tracta de tallers didàctics, visites guiades, contacontes i un projecte educatiu amb teatre aplicat. Aquestes activitats es desenvoluparan des del 13 d’abril fins al 28 de maig de 2021. Són totalment gratuïtes
Cal recordar que la Generalitat Valenciana va atorgar a l’Ajuntament d’Alcoi prop de 97.000 euros destinats a fer activitats extraescolars i de reforç educatiu per pal·liar els problemes que ha generat la Covid-19 a l’hora de portar a terme aquestes iniciatives. La regidoria d’Educació va presentar un projecte dut a terme pel departament al Consell Escolar, màxim òrgan de representació del sistema educatiu d’Alcoi, amb tots els agents educatius de la ciutat, sindicats, professorat i directors de públics i concertats, gent de serveis dels centres educatius, associacions de pares i mares de l’alumnat i la regidoria d’Educació. El Consell Escolar Municipal va revisar el projecte, va poder fer les seues aportacions i el va considerar el més adequat a les necessitats educatives d’Alcoi.
El programa està basat en tres grans apartats: Activitats lúdic-esportives en els patis dels col·legis públics durant els caps de setmana, subvencions per al reforç educatiu i activitats culturals.
Finalment recordar pel que fa al reforç educatiu que un total de 201 escolars d’Alcoi de tots els centres educatius de la ciutat, tan públic com concertats, estan participant en la línia de reforç educatiu. Les classes es realitzen en 9 acadèmies privades d’Alcoi. L’alumnat participat és triat pels centres educatius atenent a dos criteris: han de ser estudiants que tinguen necessitats acadèmiques i també de famílies amb baix poder adquisitiu. Amb aquesta línia es compleix un doble objectiu, de la mateixa manera que amb la resta, aconseguir eliminar les desigualtats que s’han accentuat amb la Covid-19, possibilitant que les famílies amb més dificultats econòmiques puguen accedir a les classes de reforç i també que les acadèmies locals puguen seguir amb el seu treball perdent el nombre més baix de l’alumnat possible. El programa té com objecte el suport i reforç educatiu per a alumnat de 5é i 6é de Primària i de 1r i 2n d’ESO. També és important assenyalar que no es tracta d’un grup tancat, mensualment es revisa l’assistència de l’alumnat a les classes de reforç i si el recurs no s’aprofita, es dóna de baixa i es valora si hi ha alguna demanda sorgida posteriorment d’algun centre, segons els criteris establerts.
«Tornen dues parts d’aquest programa per a tota la infància d’Alcoi. Un programa que va ser consensuat amb el màxim òrgan de participació de l’educació de la nostra ciutat i que el va considerar el més idoni per eliminar les desigualtats, afavorir que tot l’alumnat d’Alcoi tinga les mateixes oportunitats educatives, donar opcions d’oci saludable per als caps de setmana i al mateix temps ajudar a les empreses locals», ha indicat el regidor d’Educació, Alberto Belda.
Cal destacar que la subvenció que es va demanar era de 87.000 euros, però donada la magnitud del programa es van concedir 10.000 euros més. No obstant això, la regidoria d’Educació ha consignat una partida en el pressupost municipal de 20.000 euros per continuar amb aquest programa i poder seguint duent-lo a terme.