És el vell anhel de tota persona amb un cert grau de desconnexió amb el seu entorn. Freqüentment es creua per la seua ment la idea de deixar-ho tot i anar-se’n a viure al camp, on la contemplació, la serenitat i l’aïllament semblen ser el remei perfecte per a l’accelerada vida de ciutat. El bany de realitat arriba en comprendre les dificultats que comportaria aquest estil de vida. La idea de convertir-se en un anacoreta es dilueix ràpidament, esperant reaparéixer en el pròxim i inevitable moment de dubte existencial.

El cas de l’expresentadora de ‘El Intermedio’ Beatriz Montañez ha fet recuperar per a l’imaginari col•lectiu el mite de l’eremita. La que fóra parella televisiva del Gran Wyoming ha reaparegut després d’estar anys apartada de les càmeres, i tot per a parlar de la seua nova vida en un xicotet poble de Galícia. Aquesta existència ascètica i en profunda soledat li ha servit per a escriure un llibre (‘Niadela’), on relata la seua experiència. Com era d’esperar, la viralitat que ha generat aquesta història en xarxes socials ha sigut la millor campanya publicitària que el llibre podia tindre.

Poques coses escapen a les estratègies de màrqueting en aquests dies, i tot fa pensar que la vivència de Montañez no és una d’elles. La seua ens posa en contacte amb altres experiències literàries quasi divinitzades pels lectors de tot el món. La més coneguda sens dubte és la de Henry David Thoreau amb el seu assaig ‘Walden’, on l’estatunidenc narrava els dos anys que va viure en una cabanya rural allà pel segle XIX. Per cert, que tant ‘Niadela’ com ‘Walden’ han sigut editades a Espanya pel mateix segell, errata naturae.

J.D. Salinger, autor del cèlebre ‘El vigilant en el camp de ségol’, també s’acosta a la imatge de l’anacoreta. Assetjat pel gran èxit de la seua primera i única novel·la, Salinger va deixar de publicar i es va mudar a una casa perduda en els boscos de New Hampshire, on va passar la segona meitat de la seua vida reduint el contacte social al mínim. Menys notori, però més pròxim en espai i temps, és l’exemple de Santiago Lorenzo, escriptor que es va mudar fa anys a un poble de la Castella profunda i que amb la seua novel·la ‘Los asquerosos’ va relatar les vivències d’un personatge que la crítica va arribar a definir com «un Robinson Crusoe a l’Espanya buidada».

Mesos de reclusió han fet renàixer en algunes persones el desig d’invertir l’èxode rural. La història d’aquesta mena d’anacoreta moderna pot ser un reclam per a vendre llibres, però posa en evidència una realitat. El confinament i les restriccions d’aforament han alterat més aviat poc la vida als pobles. Les seues gents sempre han sabut el que era la qualitat de vida. Molts altres s’estan adonant ara.