L’Ajuntament d’Alcoi està treballant en un projecte perquè Alcoi puga disposar d’una pinacoteca dedicada a la pintura alcoiana de finals del segle XIX i segle XX, una reivindicació històrica de la ciutat. Quedaria situada en un edifici emblemàtic i patrimonial com és el de l’antic Asil, que no ha tingut cap ús des que deixara d’atendre les persones majors fa unes quatre dècades i que es troba al carrer El Camí, en la Zona Alta, formant part del conjunt Històric Artístic de la ciutat.

Amb la posada en marxa d’aquesta pinacoteca es completaria la rehabilitació de tot l’immoble que va acollir l’antic Asil, ja que actualment ja està rehabilitada la capella, que acull una sala d’exposicions denominada ‘La Capella’; en la que fora casa del capellà passarà a instal·lar-se el Museu de Camilo Sesto; i les dependències que van acollir l’Asil, pròpiament dit, es convertiran en la pinacoteca que la ciutat dedicarà a l’època de major projecció de la pintura alcoiana. Cal tindre en compte que a eixa època pertanyen artistes de la talla d’Antonio Gisbert, Fernando Cabrera, Emilio Sala, Francisco Laporta, Lorenzo Casanova i Adolfo Durá, entre altres, i tots ells es van convertir en referents i van engrandir la pintura de l’època, a vegades fins i tot traspassant fronteres.

D’aquesta manera, Alcoi comptarà amb un gran complex cultural de projecció tant nacional com internacional, de fàcil accés i ben comunicat, i que a més es troba molt prop del Centre de la ciutat, on se situen diferents museus i sales expositives, la qual cosa permetrà consolidar el corredor cultural fins a la Zona Alta. La intervenció a realitzar per a convertir l’antic Asil en una pinacoteca té un cost al voltant de 1’6 milions d’euros, que es busca finançar amb els fons europeus PERTE (Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica).

L’alcalde, Toni Francés, assenyala que “disposar d’una pinacoteca en la qual mostrar la pintura alcoiana de finals del segle XIX i del segle XX és una de les assignatures pendents de la ciutat d’Alcoi, i amb la posada en marxa d’aquest projecte veurà la llum i a més ho farà en un edifici amb un important arrelament entre els alcoians, com és el de l’antic Asil”. Afegeix que “una instal·lació d’aquestes característiques vindrà a enriquir la gran oferta cultural que ja té Alcoi i que li ha fet rebre enguany el distintiu de Capital Cultural Valenciana”.Quant a l’edifici de l’antic Asil de les Germanes dels Pobres i Ancians Desemparats, assenyalar que va ser construït en 1879-1880 pel mestre d’obres José Moltó Valor. Es tracta d’un immoble protegit, d’estil eclèctic, que disposa de tres plantes i subsol, sumant en total 1.500 metres quadrats. Actualment es troba en mal estat de conservació, després d’unes quatre dècades sense ús.

Just un segle després de la seua construcció va deixar d’utilitzar-se. A l’agost de 1979 començava el trasllat dels residents al nou edifici situat en Zona Nord, que continua prestant servei en l’actualitat i està regit pel mateix orde religiós, present a Alcoi des de 1878.