Al plenari del mes d’abril el regidor d’Educació de l’Ajuntament d’Alcoi davant de la proposta feta per Guanyar Alcoi s’ha compromés a reclamar més recursos públics per a ampliar l’oferta pública a Alcoi. El compromís també passa per demanar a la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana un pla d’acció consensuat amb l’Ajuntament d’Alcoi per a l’increment progressiu de les places a l’escola pública. Les dades són clares al respecte. Segons les dades d’oferta de places als centres d’ensenyament d’infantil (2on cicle) i primària que aporta la Conselleria d’Educació al seu web, Alcoi té 2.061 places a l’escola pública i 3.994 a la concertada. Això en termes d’unitats suposa 81 unitats en educació pública i 141 en escola concertada, només un 36,5% del total és totalment pública. La mitjana espanyola és del 70% (curs 2018-19; dades Ministerio de Educación y Formación Profesional).

Per a Guanyar Alcoi no hi ha dubte que estem en una situació de desavantatge respecte a la resta de l’estat, per això han demanat en paraules de la regidora de la plataforma Sandra Obiol: “accions fermes i reals per a millorar aquestes xifres. Perquè estem parlant de l’educació de les nostres filles i fills, que és el més important, però parlem també de llocs de feina i hi ha moltes evidències que els i les mestres a l’escola pública treballen en millors condicions laborals. No entenc per quina raó estem negant-se a acceptar una millora així a la nostra ciutat.·

Els membres de la plataforma municipalista fa anys que lluiten per l’escola pública. I fa anys que incideixen en la necessitat de canviar una situació a Alcoi que no passa enlloc i és que les escoles de titularitat privada i algunes d’aquestes amb idearis molt conservadors siguen majoria i per tant estiguen educant a la ciutadania del present i del futur. Com clou Obiol: “és evident que el que s’ha fet fins ara no sigut suficient o no ha estat ben dissenyat. Ens calen noves eines i esforços. I sobretot ens fa falta un govern municipal que siga clar en que la millor ferramenta per a una ciutadania crítica i cohesionada és l’escola pública. Esperem que a l’acceptar aquest prec el govern de Toni Francés mostre un punt d’inflexió en la seua política educativa.”