Des de Podem presentaran al proper ple una proposta per a que l’ajuntament d’Alcoi habilite una ajuda d’emergència social per als alumnes de les famílies en situació de vulnerabilitat o exclusió social amb l’objectiu que «ningú es quede sense poder realitzar les proves d’accés a la universitat per motius econòmics en un moment tan complicat com el que ens deixa l’emergència sanitària», comenta el regidor Aarón Ferrándiz Santamaría.

De la mà dels instituts de la nostra ciutat, la formació morada demana que l’ajuntament «tracte de detectar els possibles casos a la nostra ciutat» i que, a través del departament de Serveis Socials, «habilite una línia d’ajudes d’emergència social per a cobrir les taxes de les P.A.U.» comenta Santamaria.

Encara que la nostra comunitat no és una de les autonomies on aquestes taxes són més elevades, diferents organitzacions i institucions, com instituts, CC.OO. o l’AMPA insisteixen que aquestes taxes (que es sumen a les que han d’abonar per obtindre el títol de batxillerat) suposen un problema per a moltes famílies que es troben en situació de vulnerabilitat o exclusió social, suposant una dificultat perquè molts alumnes puguen seguir amb els seus estudis. Ara, amb l’emergència sanitària i les seues conseqüències econòmiques, «ja són moltes les entitats que asseguren que la xifra de famílies que es troben en aquesta situació ha augmentat de manera incalculable».

Els alumnes de família nombrosa, les víctimes de terrorisme, els seus cònjuges i fills i els estudiants amb discapacitat es beneficien d’exempcions en aquestes taxes. Però en canvi, «els alumnes que pertanyen a famílies vulnerables o en exclusió social, no tenen possibilitat de beneficiar-se de cap mena de rebaixa o exempció, ja que no es consideren taxes acadèmiques, que són les que cobreixen les beques, sinó administratives» comenta el regidor.

Encara que les competències educatives corresponen a la Generalitat i no als ajuntaments, hi ha municipis a l’Estat que ja han decidit posar en marxa aquestes ajudes. «Davant d’aquesta situació les corporacions municipals poden prendre la determinació de cobrir les taxes mitjançant ajudes d’emergència perquè cap alumne no puga presentar-se a les proves per motius econòmics i pensem que des d’Alcoi podem i devem fer-ho», finalitza Santamaria.