La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presentat els pressupostos participatius de la Generalitat per a 2022, uns comptes que s’obrin a la ciutadania per primera vegada perquè presente les seues propostes a través del portal GVA Participa.

Pérez Garijo ha afirmat que aquest projecte situa la Comunitat “en l’avantguarda de la participació ciutadana i mostra el clar compromís del Govern valencià amb la ciutadania, amb la qual comptem perquè s’implique en la proposta i aprovació de projectes distribuïts per tot el territori valencià”.

En aquest sentit, la consellera de Participació ha parlat del poble valencià “com a poble reivindicatiu” i ha animat a la ciutadania a participar en aquesta nova iniciativa a través del portal GVA Participa “perquè desitgem que aquest projecte vinga per a quedar-se i permeta que les reivindicacions i propostes ciutadanes siguen una realitat”.

Pérez Garijo ha afirmat que “tenim les eines i la voluntat política, el següent pas és fer de la participació una senya d’identitat dels valencians i valencianes”.

Durant la seua intervenció, la consellera Pérez Garijo ha destacat també que “els i les que defensem la democràcia observem amb preocupació la desafecció política per part de la ciutadania”, al que ha afegit que “per a aconseguir una democràcia enfortida és imprescindible que els ciutadans i ciutadanes creguen i confien en les seues institucions”.

“El Govern valencià -ha explicat la consellera- treballa perquè la ciutadania confie en les seues institucions” i ha destacat que la millor recepta per a aconseguir eixa confiança “és la transparència i la participació; no sols volem que la ciutadania sàpia el que fem des de les institucions, sinó que forme part de les decisions d’aquest govern”, ha afegit Pérez Garijo.

En l’acte també han intervingut el secretari autonòmic de Participació Ciutadana, Antoni Llorente, que ha presentat l’acte, i la directora general, Mariaje Pérez Galant.

Distribució territorial

Pérez Garijo ha explicat que els primers pressupostos participatius de la Generalitat per a l’exercici 2022 compten, com a projecte pilot, amb 125 milions d’euros que s’han distribuït atenent criteris de població, pobresa i despoblació, d’acord amb la resolució que estableix els requisits, terminis i procediment sobre el procés de participació ciutadana per a la seua elaboració.

En aquest sentit, 87,5 milions d’euros, la qual cosa suposa el 70 % dels recursos totals, es distribueixen en àrees comarcals de la Comunitat, mentre que els 37,5 milions restants, que representen el 30%, es dirigeixen a projectes d’àmbit autonòmic.

El finançament de propostes ciutadanes es realitzarà amb càrrec als capítols II (despeses corrents i de funcionament), IV (transferències corrents) i VI (inversions) dels comptes de la Generalitat.

El pressupost es destina a projectes d’abast autonòmic (de la Comunitat Valenciana en el seu conjunt) o d’àrea comarcal (atenent criteris geogràfics, històrics i poblacionals), distribuït de la següent manera:

Les comarques costaneres del Nord (el Baix Maestrat, la Plana Alta i la Plana Baixa) compten amb 9.348.500 euros; les comarques d’Interior del Nord (els Ports, l’Alt Maestrat, l’Alcalatén, l’Alt Millars i l’Alt Palància) sumen 5.418.400 euros; les comarques d’interior (Racó d’Ademús, els Serrans, la Plana d’Utiel-Requena, la Canal de Navarrés i la Vall de Cofrents-Aiora) podran desenvolupar iniciatives per 6.105.400 euros; les comarques de l’Horta (València ciutat, l’Horta Nord i l’Horta Sud) totalitzen 22.040.800 euros; les comarques del Xúquer-Túria (Camp de Morvedre, Camp de Túria, Foia de Bunyol, Ribera Alta i Ribera Baixa) aconsegueixen 10.167.300 euros; les comarques Centrals (la Safor, la Costanera, la Vall d’Albaida, el Comtat, l’Alcoià, la Marina Alta i la Marina Baixa) compten amb 13.763.500 euros; mentre que les comarques del Sud (l’Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, el Baix Vinalopó, l’Alacantí i el Baix Segura) aconsegueixen 20.656.100 euros.

Procés participatiu

Per la seua part, la directora general de Participació Ciutadana, Mariaje Pérez Galant, ha explicat els detalls tècnics i els mecanismes de participació mitjançant els quals la ciutadania podrà presentar les seues propostes, donar -los suport i votar els projectes que seran una realitat.

Les propostes ciutadanes poden presentar-se entre l’11 i el 30 de maig de forma únicament telemàtica a través del portal de la Generalitat GVA Participa, “una finestra oberta a la ciutadania que serà l’eina per a fer efectiva la primera experiència de participació directa de la ciutadania en el disseny dels comptes públics”, ha assenyalat.

Poden participar totes les persones majors de 16 anys que estiguen empadronades en un municipi de la Comunitat; els valencians i valencianes residents en l’exterior, indicant la data i lloc de l’última residència al nostre territori; i les persones menors de 16 anys i majors de 12 que tinguen DNI, amb l’autorització prèvia dels seus pares o mares, tutors o representants legals.

El procés consta de 8 fases: informació i debat; presentació de propostes; revisió interna de les propostes; fase de suports; avaluació de propostes; publicació de preus; votació de projectes; i resultats.

Posteriorment, es realitzarà un seguiment i control de les iniciatives aprovades, a partir de la seua incorporació en el projecte de Pressupostos de la Generalitat de 2022 i fins a l’execució d’aquestes.

Durant la primera fase, que s’estendrà fins al pròxim 30 de maig, es realitzaran accions informatives, jornades, debats i tallers en línia i presencials per a informar de tot el procés. Entre aquestes sessions es faran quatre Hackatons: Vida Digna (15 de maig); Vida Plena (17 de maig); Territori i Mobilitat (20 de maig); i Medi Ambient i Sostenibilitat (25 de maig).

El portal GVA Participa, consultar ací, és l’eina informàtica des d’on es realitzarà el procés i en la seua posada en marxa ha col·laborat la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC).

Aquest inclou el registre com a usuari i l’accés a l’apartat de pressupostos participatius on s’indicarà la proposta. Cada iniciativa ha d’incloure el nom de la persona o associació que la planteja, el nom de la proposta, l’explicació d’aquesta, una imatge o document que la represente i l’àrea territorial d’aplicació.