El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat hui la convocatòria d’ajudes de l’Ivace, dependent de la conselleria d’Economia Sostenible, per a fomentar les instal·lacions d’autoconsum per a generació d’energia elèctrica amb energies renovables, especialment la fotovoltaica, dirigides a les empreses i entitats de la Comunitat.

La convocatòria d’enguany presenta “una important novetat”, segons ha explicat la directora general de l ‘Ivace, Júlia Company, ja que “en lloc de la fórmula d’ajuda reembossable que havia vingut utilitzant l’Ivace, ara se sufragaran els projectes amb una subvenció a fons perdut del 45% del cost del projecte”.

Company ha posat l’accent que aquest canvi en la modalitat “facilita encara més a les empreses a apostar per l’autoconsum elèctric i respon al nostre compromís per intensificar al màxim la implantació d’aquesta manera de generació elèctrica en el nostre territori”.

A més ha continuat, “la intensitat d’ajuda podrà incrementar-se” en fins a 10 punts percentuals per a les ajudes a les mitjanes empreses, i en fins a 20 punts percentuals per a les ajudes a les petites empreses, entitats públiques i entitats i institucions sense ànim de lucre respecte de les seues activitats no econòmiques, amb un màxim de 200.000 euros per projecte.

D’aquesta manera, s’aposta per les instal·lacions d’autoconsum basades en qualsevol font energètica renovable com la fotovoltaica, eòlica o biomassa/biogàs i així mateix, tenen cabuda tant les instal·lacions sense emmagatzematge com les que compten amb sistemes d’emmagatzematge energètic (bateries).s).

Per a Júlia Company, “l’autoconsum s’erigeix sens dubte com a pilar fonamental en la transició cap a aquest nou model energètic, permetent avançar cap a un sistema de generació distribuïda basat en fonts d’energies netes, renovables i autòctones.

Referent a això ha afegit que combina “els seus avantatges energètics amb les relacionades amb aspectes mediambientals, socials i de generació d’ocupació, afavorint un model de producció i ús de l’energia més just i democràtic on els consumidors siguen els protagonistes”.

Línia d’ajudes a l’autoconsum en municipis

Cal recordar que el passat 5 de març l’Ivace va convocar així mateix la convocatòria d’ajudes per al desenvolupament d’aquesta tipus d’instal·lacions d’autoconsum en els municipis, sent els ajuntaments els seus destinataris i beneficiaris.

La fórmula, també nova, permet subvencionar els projectes al 100% mitjançant una combinació al 50% de préstec bonificat i subvenció a fons perdut. El pressupost per a aquesta línia específica per a ajuntaments en 2021 ascendeix a 3 milions d’euros.