La Generalitat qüestiona la creació d’un polígon en la zona de Pagos pel seu alt impacte paisatgístic
El PP retrau al PSOE que no prioritze la indústria després de 10 anys de govern sense crear un sol metre de sòl industrial
Alcoi (27.05.2021).-

 

El PP assegura que la Generalitat Valenciana ha qüestionat la creació del parc empresarial de Pagos, la gran aposta de sòl industrial del Govern d’Alcoi, del PSOE, i recollida en la proposta final de Pla General Estructural. El PP diu que un informe de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat destaca el “alt valor paisatgístic” de la zona i reclama “justificacions i el compliment de condicionants” per a “viabilitzar” la conversió de l’àrea en zona d’activitat econòmica. El PP, que ha revelat el document, recalca que les afeccions al paisatge ja van ser advertides en els informes emesos per la conselleria en 2017.

“El nou Pla General a penes ofereix nou sòl industrial i, a més, presenta problemes”, alerta el portaveu del PP, Quique Ruiz. La conselleria, a través de la Direcció General de Política Territorial i Paisatge, assenyala que la zona de Pagos està situada en àmbit de protecció de vores urbanes, dins de la façana aquest, “una de la major incidència paisatgística, mereixedora d’accions per a la seua posada en valor”.

“L’informe emés per la direcció general al desembre de 2020, sobre l’aprovació final del Pla General considera que no està justificat el descarte de les alternatives. Segons els tècnics, zones com Polop o Regadiu són rebutjades per l’Ajuntament per a albergar un parc tecnològic quan presenten les mateixes afeccions que l’àrea de Pagos. També qüestionen el descarte de l’ampliació del polígon Santiago Payá per presentar pendents elevats, mentre el pla manté com a industrials uns terrenys pròxims que presenten la mateixa problemàtica”, assevera el PP d’Alcoi.

La conselleria exigeix a l’Ajuntament que delimite els usos particulars del sector per a limitar-los “als característics d’un parc empresarial o tecnològic com el que es pretén i incloure totes les mesures i condicions d’integració”.

Per a “viabilitzar” la creació d’un sector industrial en Pagos, la conselleria exigeix altres mesures: aportar documentació sobre les “transformacions topogràfiques i volumètriques previstes”, així com sobre les altures màximes.

El portaveu Quique Ruiz reclama “rapidesa” a l’Ajuntament per a solucionar els problemes que els tècnics de la Generalitat plantegen al desenvolupament industrial de la zona de Pagos. El regidor assenyala que l’àrea a penes ofereix 130.900 metres quadrats edificables. La superfície ja va haver de ser reduïda un 20,4% respecte a la proposta inicial a conseqüència dels problemes d’estabilitat del vessant. “Pagos aporta poca superfície i moltes dificultats”, lamenta Ruiz.

L’informe de la conselleria també es pronuncia sobre l’altra àrea d’expansió industrial prevista en el Pla General: el polígon industrial sud (pròxim al Santiago Payá). Els tècnics reiteren que l’ordenació del sector “ha de tindre en compte les particularitats de la seua topografia que exigeix unes normes d’integració específiques per a aconseguir una adequada integració paisatgística, així com per a l’adequada configuració de la vora urbana sud, per la qual cosa hauran d’establir-se condicionants o normes a aquest efecte que viabilitzen el seu desenvolupament des del punt de vista del paisatge”.

El portaveu del PP conclou: “El Govern del PSOE d’Alcoi no ha generat en 10 anys ni un sol metre quadrat de sòl industrial. En aqueix període, la ciutat ha perdut el 17% de les seues indústries. Malgrat això, el PSOE es vana d’haver impedit el desenvolupament del projecte Alcoinnova en La Canal i continua plantejant solucions que aporten superfícies molt reduïdes i amb problemes ambientals encara per resoldre. És urgent que el PSOE es prenga la indústria com la gran prioritat per a recuperar Alcoi”.