La pandèmia, o més bé les seus limitacions, duu a conèixer la Història pròpia, la dels valencians i valencianes. Restriccions que obliguen a viatjar pel territori i descobrir present i passat. Eixe és el centre neuràlgic de “L’aventura del Tractat d’Almisrà”, un conte infantil escrit pel prestigiós escriptor d’Alcoi Jordi Raül Verdú i que ara publica el segell riberenc Reclam Editorial. Un llibre didàctic, il·lustrat per Sergi Olcina, totalment destinat als centres escolars, pel que s’adjunta una proposta didàctica, amb un mapa en el qual es visualitza l’aventura i que permet fer un viatge en el temps i l’espai, amb una detallada descripció del paisatge, les persones o l’època. Material per a treballar fàcilment a classe. “La lectura és una lliçó paisatgística, urbana i social del que és eixe territori hui i en el passat. El llibre és una autèntica passada”, argumenta un dels editors de Reclam, Arturo Blasco.

Blasco va participar este divendres 28 de maig  en la presentació que va tindre lloc a l’Auditori de la Casa de la Cultura, en la Plaça del Convent de Biar. Van estar, a més, la regidora de l’Ajuntament Amparo Albero; l’autor de l’obra, Jordi Raül; el veí Romà Francés; i el docent Vicent Luna.

Degut a la pandèmia, un matrimoni, professors d’institut els dos, i els seus fills bessons, Roser i Roger, canvien el pla de vacances que inicialment tenien previst (que era anar als Pirineus) per un altre que els permet les restriccions perimetrals que imposa la Covid-19 (la vall de Mariola). Els paratges que coneixeran els Rosegers (nom inventat pels pares per cridar els dos fills alhora), els llocs emblemàtics que visitaran i tot el que aprendran al llarg del viatge, els conduiran a conéixer el pacte signat pel rei Jaume I el Conqueridor i l’infant Alfons de Castella, el Tractat d’Almisrà. Un acord que no només delimità la frontera del poble valencià, sinó que donà una llengua i una identitat a la gent de la vall de Biar i a la resta de les terres meridionals valencianes. Segons explica Jordi Raül, el seu nou relat “va dedicat especialment al rei Jaume I el Conqueridor i a tots els seus valerosos vassalls, que donaren la seua vida i ajudaren, allà pel 1200-1300, a establir la frontera que va marcar els límits de l’actual domini valencià, gràcies als quals som qui som i parlem el que parlem”.

L’aventura comença a Banyeres, on la llegenda del castell de Beni-heres, que els conta la guia de la fortalesa, els obri la boca ben oberta per a endinsar-se de cap en l’excursió-aventura que van a viure. Des d’ahí recorren la vall de Biar i visiten les localitats de Beneixama, el Salze, la Canyada de Biar, el Camp de Mirra i Biar. En cadascun d’aquests pobles, els Rosegers (i els menuts lectors i lectores) coneixen els paratges i els monuments més emblemàtics, plens d’història i de curiositats, que desperten constantment l’interés dels protagonistes més joves.

El recorregut està amenitzat per alguna que altra llegenda d’alguns dels paratges que visiten o dels personatges o fets que fan referència als diferents llocs per on passen al llarg de tot el recorregut circular que fan per la vall. Romà, veí del Camp de Mirra, amb el seus coneixements i passió pel Tractat d’Almisrà, impregna als dos bessons d’aquest transcendent pacte. Ell els empapussa els fets que el protagonitzaren i els ensenya els indrets més rellevants on van tindre lloc, que aboquen en el desenllaç final de la història, que deixa als Rosegers bocabadats.

L’autor de la publicació, Jordi Raül Verdú, és mestre i contacontes i ha exercit la seua professió a Madrid, els EUA, el Principat d’Andorra i a la seua terra. Recentment va publicar, junt a Reclam, “Paquito el Chocolatero. Un himne a la vida”, il·lustrat per alumnes de l’Institut La Foia d’Ibi (recopilat per la professora María Belda) i dedicat al compositor Gustavo Pascual Falcó. Ha publicat, a més, dues-centes rondalles, arreplegades al llarg dels últims trenta anys en una quarantena de localitats i huit comarques del meridional valencià. És autor d’una huitantena de llibres de literatura infantil i en l’actualitat està adaptant totes les rondalles d’Enric Valor. L’any 2010, el periòdic “Ciudad” li atorgà el premi CAM Medi Ambient, el 2017 guanyà el premi Bernat Capó de Difusió de la Cultura Popular i l’any 2019 el Consell de Cultura i l’Ajuntament d’Alcoi li concediren el Premi 9 d’Octubre.