El Partit Popular d’Alcoi ha exigit en el ple celebrat aquest divendres un nou contracte de proveïment d’aigua per a acabar amb les deficiències de l’actual servei, caducat fa un any. El portaveu del PP, Quique Ruiz, ha instat el Govern del PSOE a “reaccionar” i a comprometre’s a traure a concurs una nova concessió que permeta obtindre un servei més “modern, eficient i econòmic”. Ruiz ha alertat de la necessitat “urgent” de renovar el 43% de la xarxa, que encara és de fibrociment, un material prohibit pels seus efectes cancerígens -cal recordar que quan es trenca o es manipula-.

El regidor del PP ha retret la “desídia” del PSOE per a renovar el contracte. “Ho van deixar caducar sense preveure una alternativa i ja han esgotat un any de pròrroga sense aportar solucions”, ha dit en el ple. El PP ha votat en contra de la segona pròrroga, també d’un any: “No podem avalar una manera de gestionar que, en lloc de resoldre els problemes de la ciutat, els prolonga”, ha recalcat.

Ruiz ha posat l’accent principalment en les conseqüències de la “desídia i la lentitud” del Govern socialista, que en 2020 va deixar que caducara el contracte sense oferir cap alternativa. “Les pròrrogues estan retardant intervencions urgents per a renovar el servei, la qual cosa implica conseqüències sobre l’economia, el medi ambient, però també sobre la salut dels alcoians”, ha explicat.

Ruiz ha subratllat que el 43% de la xarxa és de fibrociment, un material que està prohibit a Espanya “pel seu alt potencial cancerigen”, segons assenyala la recent auditoria sobre el servei. “Només sabent això un govern responsable hauria accelerat al màxim la substitució d’aquest material. Un govern responsable hauria posat en funcionament el nou servei el dia després que s’acabara l’anterior amb la intenció de resoldre els problemes i no dilatar-los”, ha puntualitzat.

El regidor ha considerat “incomprensible” que el Govern “no afronte el problema i li done solució”. Ruiz ha alertat dels perjudicis econòmic i ambientals del retard en la renovació del servei. La xarxa actual perd un 23% d’aigua: un milió de metres cúbics d’aigua tractada, subministrada i no utilitzada. “És com si tota l’aigua que captem del pou de Barxell es perdera”, ha detallat.

Davant aquests problemes, el portaveu del PP ha rebutjat la pròrroga però ha oferit el seu suport al Govern del PSOE per a “traure a concurs la nova concessió” que permeta aconseguir un servei modern, eficient, econòmic i que no pose en risc la salut dels alcoians. Ruiz ha sol·licitat al Govern que definisca un calendari per a “contractar la redacció del plec de condicions” i garantir que el nou servei estiga operatiu abans d’un any.