Recordem que la Generalitat va distingir Alcoi com capital de la cultura valenciana 2020-2021. A causa de la pandèmia finalment la Generalitat va decidir que la nostra ciutat, juntament amb Bocairent que té el mateix títol en la categoria de municipis de menys de 20.000 habitants, foren les capitals culturals durant tot el 2021.

La distinció com a capital cultural valenciana és un segell anual creat per la conselleria de Cultura de la Generalitat l’any 2016 amb l’objectiu d’incentivar la vertebració de la cultura, que reconeix les poblacions que destaquen per fer una aposta ferma per la cultura com a instrument de cohesió social i foment econòmic. Amb aquest reconeixement, es vol promoure des de la Generalitat una descentralització de l’oferta cultural, millorar les comunicacions entre la Generalitat i els agents culturals de tot el territori valencià i garantir l’accés universal a la cultura.

Accions com el premi ‘Ciutat d’Alcoi’ de novel·la Isabel-Clara Simó’ que va ser promogut pel Consell de Cultura de la nostra ciutat o la creació del mateix Consell, van ser molt valorades per la Generalitat per a atorgar a la nostra ciutat la Capitalitat Cultural 2021, juntament amb les múltiples iniciatives que es duen a terme a Alcoi, és per això que la nostra ciutat va ser distingida.

I tenint en compte que precisament, Alcoi va rebre el reconeixement, entre d’altres, per les nombroses accions culturals que es porten a terme, aquest any no podia ser menys i acabarà el mes de juny amb més de 60 executades.

Alcoi va ser designada Capital Cultural Valenciana el dia 11 de desembre de 2020 a València, en un acte en el qual van participar entre d’altres, membres de la Dependent i Tirisiti.

La situació sanitària va provocar que durant els primers mesos de l’any es pogueren dur a terme poques accions, tan sols 3 entre gener i febrer. L’estrena d’Icària de la Dependent en el Teatre Calderón, i les presentacions del llibre «Museu Arqueològic d’Alcoi (1945-2020) 75 anys cuidant el nostre patrimoni» i la Revista Nº29 Recerques del Museu d’Alcoi.

En març les accions es van multiplicar, un total de 18. 3 Presentacions: llibre «Alcoi en l’època de Ferran VII, 1812-1833″, revista EINES nº 29 i Llibre Isabel-Clara Simó. 5 Exposicions: Anatomia d’un Lloc – Maria Josep Zanon- Homenatge a Isabel-Clara Simó, Poderoses d’Alejandro Mañas, Transitant per Alcoi – Homenatge a Isabel-Clara Simó i Cronografías. Dues jornades Industri.Art, una Nacho Ruiz i altra amb Eva Mengual sobre técniques de producció d’obra gràfica. 7 Espectacles: L’Isola Disabitata – Òpera de Cambra de les Arts, VerdCel: SOS (festival Barnasants), Un hivern en Viena – AAMA, Sol Picó – Malditas Plumas, 9 – Companyia Perros Daneses, Homenatge José Luis González, Xavi Castillo – L’Actualitat en 3 patades i la Convocatòria dels Premis Ciutat d’Alcoi d’Art Llançadora.

Pel que respecta al mes d’abril, també van haver-hi 19 accions. 7 espectacles: Feliu Ventura – Convocatòria (Festival Barnasants), Homenatge Pep Cortes, Spanish Brass – AAMA, Ovidi Montllor – Homenatge 25+, Concert Continus – Novembers, VI Gala de Conservatoris/Dia Internacional de la Dansa i Concert Continus – Jesus Lara. 5 presentacions Concerts d’Exaltació de la Música Festera 2021, Cicle Corrents Continus – Cicle de Música POP, llibre Animetes Santes, llibre·Sentències de Joan Lluís Vives i llibre Farem un pensament. A més es van dur a terme tres exposicions, Sons de la Festa d’Edu Comelles, Imatges de la Festa de José Crespo Colomer i «Un país de postal: ciutats i paratges valencians al llarg del segle XX». També va haver una Jornada Industri.Art, es va celebrar el dia del Llibre i es van presentar tant el XLVII Premi Ciutat d’Alcoi de Teatre «Pep Cortés» com el II Premi Ciutat d’Alcoi de Novel·la «Isabel-Clara Simó».

En maig s’han dut a terme 15 accions culturals. Les exposicions hetero dòxia, Sentografies – Homentge a Sento Masià, La Càmera i la Vida – Francesc Jarque, Mariola eix de Cultura, Vigreyos «Apologia de la Ceràmica» i Escultura Infinita. A més, Medea, Alma Española, els dos concerts de Corrents Continus, Marco Pompero i Joe Pask i els 4 d’Exaltació de la Música Festera. Cal destacar la XXX Mostra de Teatre – Fira d’Arts Escèniques Comunitat Valenciana, amb 23 representacions.

Finalment en juny ja s’han fet els espectacles Phízate i Pep Gimeno Botifarra amb Miquel Pérez, així com les presentacions ‘Metralla’ i «El decapitado de Harrogate». Demà, dia 11 serà el torn de l’Orquestra de Cambra de la Comunitat Valenciana, el dissabte dia 12 l’Auditori Amando Blanquer acollirà els Concerts d’exaltació de la Música Festera per a Dolçaina i el diumenge serà la Ruta literària Joan Valls. A més hem de destacar que a partir del dia 18 es podrà veure l’exposició Paisatge Quotidians – Art Contemporani de la Generalitat Valenciana en La Capella i el dia 20 serà el concert Fi de Curs Harmònica Alcoiana en l’Àgora.
En la pròxima meitat de l’any tindrem la programació d’activitats, cinema i música Viu l’Estiu, a més d’un gran nombre d’exposicions, concerts i accions com l’Aplec de Dansa del País Valencià, les Jornades Patrimoni Industrial Província d’Alacant, la I Mostra de Teatre Amateur d’Alcoi Teatram, el Festival d’Animació Animalcoi i l’espectacle Vivir así es morir de amor, i moltes altres que s’aniran anunciant.
«Hem rebut la distinció a la Capitalitat Cultural, entre altres coses perquè som una ciutat que destaca per la seua àmplia programació cultural, per això en aquest any de reconeixement no podíem deixar de fer el sempre hem fet i pel que precisament ens han reconegut. Ampliem encara més les accions, el que aprofitarà per a reactivar a un sector que ha passat moments molt complicats i agrairà totes les iniciatives que realitzem gràcies a aquesta capitalitat cultural. Per a nosaltres la cultura és un eix fonamental no tan sols en l’àmbit intel·lectual, sinó que és un motor econòmic important per a la ciutadania», ha explicat el regidor de Cultura, Raül Llopis.