Fa exactament dos anys que donava principi aquesta legislatura. “Hem treballat de valent durant aquests dos anys, han sigut molt complicats i sabem que moltes persones ho han passat molt malament. Des del Govern Municipal continuarem treballant des de molts àmbits per a fer una ciutat millor, amb més ocupació, més sostenible, més digital. Tenim unes sensacions trobades perquè d’una banda hem viscut situacions molt complicades, però al mateix temps, també podem destacar molts projectes que s’han dut a terme i altres que ho faran pròximament i segur ajuden a recuperar la il·lusió de la ciutadania”, ha destacat l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés.

El que el Govern Municipal destaca

MÉS DE 4 MILIONS CONTRA LA COVID
Durant 2020 l’Ajuntament va dedicar prop de 2 milions d’euros a pal·liar els efectes de la pandèmia. Destacant que va caldre realitzar contractacions de reforç de personal, així com quasi mig milió en ajudes socials extra. Es va crear la taula ReactivAlcoi, de la qual van sorgir les ajudes ReactivAlcoi, a les quals es van destinar un total de 896.559,72 euros en 2020.
En 2021, la Generalitat va posar en marxa el pla Resistir amb prop d’1,5 milions d’euros per als autònoms i xicotets empresaris de la nostra ciutat. L’Ajuntament d’Alcoi complementarà a més aquestes subvencions amb les previstes en el seu pla ‘Reactiva Alcoi 2021’ i amb les del programa de consolidació d’empreses. En total, el consistori destinarà 2.250.000 euros per a ajudar als nostres sectors productius en 2021.

MOBILITAT SOSTENIBLE I TRANSICIÓ ECOLÒGICA
Si en el primer any de la legislatura, ressaltàvem la finalització de l’Eix ‘Ciclopeatonal’ com l’obra més destacada, amb una inversió de 911.746,86 euros. En aquest segon any podem parlar de la finalització de la reurbanització del carrer Sant Francesc i plaça Ramón y Cajal, que amb una inversió de 362.939,50 euros, han suposat una millora important d’aquesta zona, eliminant tots els problemes d’accessibilitat existents. En aquests moments es treballa en altres obres en el centre per a millorar l’accessibilitat.
S’ha implantat la conversió en zona de vianants en el centre de la nostra ciutat, s’han creat ajudes per a l’adquisició de vehicles de mobilitat personal, bicicletes elèctriques o amb zero emissions. Mesures al costat de les bonificacions per als cotxes elèctrics o híbrids en l’impost de circulació o l’ampliació i millora dels punts de recàrrega elèctrica, arribant als 12, amb els quals la ciutat avança cap a la descarbonització. El següent pas serà treballar per la potenciació del transport públic i aconseguir també la seua electrificació. El total pressupostat per a la descarbonització enguany és 1.500.000 euros.
Aquestes són algunes de les mesures que s’estan implantant per la transició ecològica. També podríem destacar la posada en marxa de la recollida orgànica, tant a escala individual com per als grans productors. A més s’avançarà un pas més amb les compostadores domèstiques i comunitàries.

POLÍTIQUES SOCIALS
Cal indicar que en 2015 hi havia un total de 34 persones treballant en el Departament de Serveis Socials. La plantilla s’incrementarà en 2021 fins a les 68 persones treballant en el Departament. Això suposa un increment pressupostari passant dels 1.375.000 euros en 2015 als 2.780.000 de 2021, un augment d’1.405.000 euros i un percentatge d’increment del 102%. També hi ha hagut un increment de les ajudes d’emergència social un 60%, fins a arribar als 720.000 euros.

BAIXA PRESSIÓ FISCAL
La ciutat d’Alcoi té una pressió fiscal per davall de la mitjana autonòmica. Això vol dir que la ciutadania d’Alcoi paga menys diners en impostos que en la majoria de la nostra Comunitat tal com ho demostren les xifres oficials, la mitjana local d’impostos directes se situa en 415,18, mentre que l’autonòmica està en 444,57. Quant als impostos indirectes a Alcoi es paga 17,56 per 42,29 en la Comunitat, mentre que en taxes i altres ingressos la mitjana local és de 113,98 i l’autonòmica 123,08.
A més de ser una de les ciutats on menys es paga en impostos, els serveis que dóna aquest ajuntament a la seua ciutadania estan per damunt de la mitjana nacional i autonòmica. Les dades demostren que l’Ajuntament d’Alcoi dedica major percentatge del pagament de la ciutadania a serveis, en concret un 159,67%, per un 136,43% de la Comunitat Valenciana i un 140,8% de la mitjana Nacional. Això significa que a Alcoi, fins i tot pagant menys, l’Ajuntament dedica més per a serveis a la ciutadania.

GENT GRAN I INFÀNCIA
Alcoi treballa per i per a tots els col·lectius. Cal destacar que és Ciutat Amigable de les Persones Majors i Ciutat Amiga de la Infància. En l’àmbit de la Gent Gran cal ressenyar l’esforç realitzat per a dur a terme les aules de tercera edat també en format en línia, ja que aquest col·lectiu era el més vulnerable. A més es va posar en marxa el programa de soledat no desitjada, invertint 26.000 euros.
Pel que respecta a la infància hi ha dos punts a destacar, d’una banda el treball del CLIA, el Consell Local d’Infància i Adolescència que no ha deixat de treballar en tot aquest temps realitzant proposades per a millorar la ciutat. També s’han potenciat els pressupostos participatius per a la Infància.

2,5 MILIONS EN GENERACIÓ D’OCUPACIÓ
Com a administració més pròxima, l’Ajuntament també treballa com a generador d’ocupació, per aquest motiu va reservar en el seu pressupost municipal per a 2021 una nova partida amb caràcter extraordinari i motivada per la situació derivada de la pandèmia.
El Consistori alcoià ha aconseguit subvencions en nou programes de la Generalitat Valenciana des del mes d’octubre de 2019 fins a l’actualitat, la qual cosa ha suposat una ajuda autonòmica global superior als 1.990.000 euros. A aquests quasi dos milions caldria sumar aquesta partida dotada amb 500.000 euros i té com a objectiu crear un Pla d’Ocupació Municipal, una iniciativa que se sumarà als diferents programes promoguts per la Conselleria.
D’aquesta partida de mig milió d’euros ja s’han posat en marxa dos plans d’ús d’emergència social pressupostats en 266.000 euros. A ells se sumarà pròximament un tercer pla, finançat amb 157.000 euros per la Conselleria d’Economia Sostenible dins del programa ‘Avalem Experiència’. En total, les tres iniciatives suposaran una inversió de 423.000 euros i permetran contractar 28 persones.
Durant 2020 es va contractar set joves durant un any -des de desembre de 2020- a través del programa Avalem Joves, que donava una oportunitat laboral a persones de menys de 30 anys. A més, es contractava 46 persones de més de 30 anys durant sis mesos a través d’Avalem Experiència, amb contractes per a labors de reforç per la Covid.
També es va dur a terme el taller d’ocupació “Turisme de naturalesa: Birdwatching i itineraris interpretatius en el medi natural d’Alcoi” amb 13 persones que van treballar i van realitzar les seues pràctiques com a guies pel nostre patrimoni natural i enguany està en marxa el taller d’ocupació Operacions Auxiliars de Serveis Administratius i Generals i Activitats Administratives en la Relació amb el client amb 10 alumnes/treballadores.

INDÚSTRIA
La Indústria ha sigut, és i serà fonamental per a Alcoi i per a aquest Govern i un exemple evident és la creació d’una nova regidoria: Innovació, Indústria i Activitats i Societat Digital que estarà a càrrec de Jordi Segura, professor del Campus d’Alcoi de la UPV.
Cal ressaltar la creació del Pla Director d’Impuls Industrial per a reforçar i incrementar el pes de l’activitat industrial en el nostre territori.
Igualment podem ressaltar les inversions en els Polígons Industrials. Els pressupostos municipals d’Alcoi reserven en 2021 una partida específica de 600.000 euros reservada per a la millora del sòl industrial. Aquesta quantitat, al costat dels 819.102 euros d’ajudes procedents de l’IVACE, eleven a un milió i mig la inversió per a actuacions en els polígons de la ciutat durant aquest any.
En total, entre les ajudes autonòmiques i les inversions realitzades per les arques municipals, Alcoi ha invertit en els últims anys més de 4 milions d’euros en totes les seues zones industrials. Amb la subvenció de l’IVACE del present exercici i la partida reservada pel Govern en el pressupost municipal, aquesta quantitat superarà els 5 milions d’euros.

RODES
Uns dels grans projectes que marcarà el futur de la Ciutat és el de Rodes. L’Ajuntament d’Alcoi ha publicat la licitació del contracte per a executar les obres de rehabilitació d’aquest conjunt industrial amb l’objectiu de convertir-lo en parc tecnològic-cultural, unes obres l’import de les quals ascendeix a 7.094.126,32 euros i que compten amb un termini d’execució de 28 mesos.
Aquest espai acollirà un parc tecnològic, en el qual s’instal·laran empreses i empreses emergents i que estarà dinamitzat pel Districte Digital de la Generalitat Valenciana. També dedicarà una part a activitats educatives i socioculturals. En total, el projecte suposa una inversió de 12 milions d’euros i es completa amb altres obres d’envergadura. La primera recuperarà els dos edificis en altura situats al carrer Tibi per a integrar una àrea tecnològica i d’investigació, així com el centre administratiu. Completarà el projecte la seu del Centre de Desenvolupament Turístic d’Interior (CDTi) de la Generalitat.

VIA PARC I RENFE
L’Ajuntament d’Alcoi ja ha triat el projecte de redacció i la direcció facultativa del tram central de Via Parc, és a dir la urbanització de l’antiga esplanació del ferrocarril Alcoi-Alacant, denominada ara Via Parc. El pressupost base de licitació de la redacció de projectes i direcció facultativa serà de 240.515,95 euros i l’Ajuntament estima que l’execució dels quatre trams del projecte que es redactarà ascendisca a 7.598.868,19 euros.
Aquest mes començaran les obres d’adequació i millora dels serveis existents en l’àmbit de l’estació ferroviària d’Alcoi. L’actuació dotarà a la zona d’una imatge renovada, amb nous serveis, mobiliari urbà i àrees verdes que donaran una millor imatge de l’entrada nord de la ciutat. La inversió és de 215.763,45 euros.

ESPORTS: 1,2 MILIONS EN 3 NOVES INSTAL·LACIONS
Hem de destacar 3 importants projectes en esports que han sigut culminats, l’ampliació del Poliesportiu Francisco Laporta amb una inversió de 690.118,1 euros, la coberta per a la pista d’hoquei amb un import de 250.246,15 euros i la pista de BMX situada en Trencacaps. El projecte ha tingut un cost de 265.501,72 €.

CULTURA
Recordem que la Generalitat va distingir Alcoi com a capital de la cultura valenciana 2020-2021. Un segell anual creat per la conselleria Cultura de la Generalitat per a reconéixer les poblacions que destaquen per a fer una aposta ferma per la cultura com a instrument de cohesió social i foment econòmic. Alcoi acabarà el mes de juny amb més de 60 accions culturals executades.