Per sisé any consecutiu, al llarg del mes de juliol, s’han représ les excavacions al poblat en altura fortificat andalusí de El Castellar d’Alcoi, impulsades pel Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó.
Aquesta actuació arqueològica està autoritzada per la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, i ha estat finançada per l’àrea de Patrimoni Històric de l’Ajuntament d’Alcoi.

Els treballs estan dirigits per l’arqueòleg Germán Pérez Botí, autor de diversos treballs sobre aquest jaciment i professor de l’escola Carmelites de la nostra ciutat. Igual que l’any passat, s’ha aplicat un estricte protocol de mesures preventives contra la covid-19, perquè el grup d’estudiants puguen dur a terme les diferents activitats arqueològiques amb la màxima seguretat.

Aquest any, l’equip està format per setze estudiants procedents de les Universitats d’Alacant, València, Granada i Complutense de Madrid. Un dels objectius de la Direcció i dels responsables del Museu Arqueològic, és que coneguen, aprenguen i posen en pràctica la metodologia arqueològica al jaciment, així com, la formació en les diferents tasques de laboratori durant la vesprada.

Recordem que, entre els treballs de camp, destaca l’exhumació de diferents ambients domèstics, a l’interior es documenta l’aixovar propi de les comunitats andalusines que van habitar el poblat durant finals del segle X; i sobretot durant la primera meitat de segle XI. Segons la Direcció tècnica, ens trobem davant d’un jaciment arqueològic de gran rellevància històrica a escala provincial, ja que les seues estructures com a material permeten conéixer l’inici de la presència andalusina en aquestes terres, poc conegut i investigat.

«Al Castellar tenim un jaciment medieval de molta importància que any rere any està aportant-nos informació sobre el passat àrab de la nostra societat. Enguany les excavacions han continuat i igual que l’any passat les mesures de seguretat s’han extremat per a seguir les indicacions de les autoritats sanitàries. Vull destacar el bon acolliment que va tindre la jornada de portes obertes del passat divendres, en elles diverses persones interessades pel nostre passat van poder conéixer de primera mà aquestes excavacions», ha explicat l’edil de Cultura, Raül Llopis.