El nou Pla General Estructural d’Alcoi està embossat entre una allau d’informes desfavorables: 11 dels 13 informes sectorials emesos fins hui són contraris a la seua aprovació i exigeixen canvis i modificacions. Segons les dades oferides pel Govern socialista d’Alcoi, a preguntes de PP durant el ple de juliol, el pla té pendents de rebre altres 7 informes sectorials. El PP mostra la seua preocupació per l’estancament del pla. La seua portaveu adjunta, Lirios García, assenyala que la situació exigeix “gestió política al més alt nivell” per a desbloquejar l’aprovació del pla.

La regidora del PP recalca que l’alcalde, Antonio Francés, va marcar l’aprovació del pla general com una prioritat quan va arribar a l’Alcaldia, fa ja més de 10 anys. “Tenim una realitat ben diferent, amb informes que ni tan sols han arribat i amb dictàmens negatius que cal corregir. La ciutat no pot avançar amb un pla urbanístic que va ser aprovat fa 32 anys”, manifesta.

El pla va ser aprovat per l’Ajuntament al maig de 2019. El document va passar a la Generalitat Valenciana per a la seua aprovació definitiva. Dos anys després, conselleries, ministeris i Adif han emés 13 informes sectorials. 11 són negatius i exigeixen correccions. A aquests dictàmens han d’unir-se altres 7, encara no emesos per diferents administracions. Fins al moment, només els informes de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i d’Adif són favorables.

“El retard en l’aprovació del Pla General és una mostra més del bloqueig que pateix Alcoi després de 10 anys de govern d’Antonio Francés”, afirma Lirios García. La regidora es mostra crítica en constatar que el primer dels informes sectorials rebuts és de gener de 2020 i l’Ajuntament encara no ha enviat cap documentació que esmene les mancances assenyalades.

“No podem entendre que la resposta als informes desfavorables no siga prioritària per al PSOE”, exposa l’edil del PP, que reclama a l’alcalde “gestió enfront de la Generalitat per a accelerar la resposta per part dels diferents departaments de l’administració autonòmica”. García lamenta l’actitud de Francés: “L’alcalde d’Alcoi hauria d’estar trucant a la porta de cadascun dels organisme per a agilitar la redacció dels informes. No pot ser que encara falten set informes i el govern municipal es mostra totalment passiu”, valora.

La regidora del PP alerta de les conseqüències de l’embós del Pla General, especialment en la construcció d’infraestructures i en el desenvolupament de nou sòl industrial. Sobre aquest assumpte, García recalca que un dels informes contraris al pla és el de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat. El dictamen destaca el “alt valor paisatgístic” de la zona de Pagos, una de les futures zones industrials. Els tècnics reclamen “justificacions i el compliment de condicionants” per a “viabilitzar” la conversió de l’àrea en zona d’activitat econòmica.

La regidora considera que el Pla General Estructural és clau per a generar nou sòl industrial. “Encara que a penes ofereix una previsió de creixement de 392.000 metres, és urgent desenvolupar-los, perquè des que governa el PSOE la ciutat ha perdut el 17,1% de les seues indústries”. García insta el PSOE d’Alcoi que situe el desbloqueig del pla com la màxima prioritat. “En ple segle XXI no podem mantindre a Alcoi una normativa urbanística del segle passat”, conclou la regidor del PP.