“En 2013 el govern de Toni Francés es va comprometre a elaborar un Pla Integral d’Accessibilitat davant d’una proposta dels Pressupostos Participatius. Però fins a 2017 no es va presentar un Pla d’Accessibilitat, que el PSOE va publicitar com a Pla Integral però que lluny de ser integral només contemplava vora el 31% dels carrers de la ciutat. El mateix Toni Francés deia que el Pla Integral d’Accessibilitat que té Alcoi és ‘el primer que es fa a la Comunitat Valenciana’ quan no era cert tal com es va evidenciar en la reunió convocada pel govern municipal este passat dilluns 12 de juliol quan la mateixa empresa responsable de la seua redacció va presentar el pla complet”, diuen des de Guanyar Alcoi.

Davant les demandes dels col·lectius implicats i de Guanyar Alcoi, perquè el pla es completara i s’avaluara la totalitat de la ciutat, al Plenari dels pressupostos del 2019 Toni Francés va assegurar que el Pla ja estava encarregat quan tampoc era cert. Ara, quasi 8 anys després del seu primer compromís, el govern ha presentat l’estudi que venia reclamant-se i que completa el pla. Per a Pablo González, regidor de Guanyar Alcoi “el PSOE vol vendre que són el govern que més ha treballat per l’accessibilitat quan el que han fet és retardar durant anys les demandes de la ciutadania i de l’oposició. A la gent normal ens fa un poc de vergonya que vulguen vendre com ara un èxit el que ja van voler vendre en 2015 quan realment no ho tenien fet.”

Guanyar Alcoi ha volgut incidir en que el govern de Toni Francés, en 2021 ha acomplit només amb el 79% del que s’havia compromés en 2015. D’altra banda Guanyar es lamenta de “l’escassa confiança del govern en el criteri de la ciutadania. Tot i que presenten aquest pla com un element de participació tan sols es tracta de preguntar què volen fer primer dintre dels límits de despesa decidits pel mateix govern”.

Per un altre costat, des de la plataforma ciutadana es vol recordar d’altres incompliments del govern en acords relacionats amb l’accessibilitat. A la passada legislatura es va acordar per tots els grups la redacció d’una nova ordenança d’accessibilitat després que des de Guanyar Alcoi posara a disposició de tots els grups un document base per a treballar en l’actualització de l’ordenança actualitzat quant a normativa en vigor i que arreplegava àmpliament el concepte d’universal. Ara el govern es nega amb excuses a fer-ho. I més recentment tots els grups van donar suport a una moció presentada pel col·lectiu Avanzar en la que es va aprovar la creació d’una Comissió Municipal d’Accessibilitat. En la passada reunió d’esta setmana entre els col·lectius i l’Ajuntament el govern no va voler definir la creació d’esta comissió al·legant, diuen, “que no es volia perdre el temps amb burocràcia i paperassa”. “El que no pot ser és que el govern no atenga als acords presos al saló de plens i pose excuses després per a no complir-los. No volem un govern que accepte propostes per a quedar bé però després faça tot el possible per a allargar en el temps la seua execució o per a no fer-les mai. No volem un govern que es burle del seu poble., conclouen”