Hem rebut aquests dies la grata notícia amb la visita de la vicepresidenta i consellera d’Igualtat, Mònica Oltra, de la imminent obertura de l’CEEM. el Centre de Malalts Mentals d’Alcoi i Comarca.

Des del nostre Grup volem congratular-nos de la notícia (sempre que a la fi es dugui a terme) ja que com hem explicat en notes i articles i és en general conegut, la trajectòria de l’obertura d’aquest Centre tan necessitat ha estat tota una odissea.

Com vam dir el Centre es va començar a construir al 2007 i han estat paralitzades les seves obres molts anys, deteriorant-se l’edifici i havent de gastar-se molts més diners públics en el seu acondicionament, diners en gran part procedents de les arques municipals de l’Ajuntament d’Alcoi.

En la denúncia pública que el Grup va fer al febrer de 2020 (poc abans de produir-se la Pandèmia de la Covid-19) i en els voltants de la zona, vam fer un repàs gràfic de les notícies sobre l’obertura de centre al llarg de tretze anys des del seu inici i davant els mitjans de comunicació i la ciutadania d’Alcoi i que, sota diverses administracions tant municipals com autonòmiques i el -rifi rafe- de sempre entre elles i l’Empresa constructora no feien avançar en la solució del problema.

Fa un any i mig quan tot semblava acabat (els útims arranjaments) i arrel de la denúncia realitzada pel Grup No + Precarietat Alcoià-Comtat i les notícies en premsa de l’acte de reivindicació de la seva obertura, la Generalitat va fer públic un comunicat en el qual anunciava “que era imminent la recepció pel departament de Patrimoni de l’Edifici” i també l’adquisició del material i la convocatòria per a dotar de personal especialitzat al futur Centre.

És veritat que ha intervingut la Pandèmia pel mig, però ha tornat a transcórrer un any llarg d’allò i ja inquietava el que no es donessin terminis ni noticies sobre la seva obertura.

Estem esperançats que aquesta serà la definitiva i amb més raó per a la seva obertura, atesos els efectes en la salut mental provocats per la Pandèmia, que han estat devastadors. La necessitat de reforçar els serveis en Salut Mental, ara en mans de la Unitat de Salut Mental de l’Hospital Comarcal Mare de Déu dels Lliris i l’atenció especialitzada ambulatòria de psiquiatria i psicología, però així i tot amb moltes mancances ja que, la manca d’especialistes i d’espais adequats per tractar la diversa casuística dels malalts mentals, ha fet que sigui un sector dels més oblidats en l’atenció mèdica i hospitalària i no només perquè a Espanya es compta amb un nombre d’especialistes menor per ràtio d’habitants que la mitjana europea per tractar la Salut mental, sinó perquè amb prou feines s’han reforçat aquests serveis durant els majors efectes de la Covid.

Amb esperança des del nostre Grup vam rebre la notícia i estarem atents a que els terminis que s’han donat es compleixin, per al bé dels malalts de salut mental i els seus familiars, veritables protagonistes de la lluita diària per millorar la vida dels seus.

A Alcoi a 9 d’agost de 2021
Grup No + Precarietat Alcoià Comtat