Des de la Regidoria de Polítiques Inclusives, va detectar que una de les principals conseqüències de la situació d’exclusió social és l’aïllament social, la falta d’oci actiu i la dificultat d’accés als recursos culturals i esportius del municipi d’Alcoi, situació acrescuda amb la situació sanitària. Per això, des d’aquesta regidoria, de manera transversal entre l’equip tècnic de diversos programes, s’ha treballat per a crear i plantejar un Pla d’Oci.

L’ésser humà, per a tindre una vida tan completa com siga possible, no sols requereix disposar d’un treball i una remuneració econòmica, sinó també realitzar activitats que li aporten entreteniment, en les quals compartir temps amb persones amb les mateixes inquietuds, per a establir relacions socials, conéixer i gaudir de l’entorn en el qual viu, tindre accés a la cultura i poder fer activitat física. Amb aquest objectiu s’ha plantejat la creació del Pla d’Oci de Serveis Socials de la Regidoria de Polítiques Inclusives d’Alcoi.

Per a l’elaboració d’aquest Pla, l’equip tècnic no ha treballat només, sinó que ha comptat amb la col·laboració dels tècnics de diverses regidories com són Participació Ciutadana, Turisme, Esports i Medi Ambient, entre altres. El treball transversal entre diverses regidories ha facilitat tindre una visió completa de tot el que ofereix el municipi d’Alcoi i poder plantejar totes les activitats que conformen el Pla, així com enfortir les relacions entre un equip interdisciplinari per a treballar i col·laborar amb la finalitat de millorar la situació de les persones que viuen a la ciutat d’Alcoi.
S’han plantejat i desenvolupat una sèrie d’activitats, pensades i planificades específicament per a cadascun dels grups. Aquests grups, homogenis internament, però heterogenis entre ells, estan formats per un nombre delimitat de persones, provinents de diversos programes de Serveis Socials, per a facilitar l’establiment de xarxes socials, tenint en compte la situació sociosanitària actual i les restriccions d’aquesta.

Entre les activitats dutes a terme en el Pla d’Oci, en el primer semestre de l’any es troben l’activitat “A l’ombra dels xiprers: una visita teatralitzada al Cementeri d’Alcoi”, un taller de “Com gestionar l’Alimentació en els xiquets”, la ruta “Alcoi en temps de guerra” i un taller de “Menjar real i sostenible”. Per a la segona part de l’any, queden pendents de realitzar una ruta per Via verda, una visita al Muboma, ruta d'”Alcoi Modernista”, una visita al Complex Esportiu Municipal Eduardo Latorre, entre altres.

Per a totes les activitats que requereixen comptar amb personal específic o especialitzat, s’ha col·laborat amb empreses d’Alcoi, que han vist com la seua activitat laboral es veia minvada per la situació Covid, per la qual cosa aquest Pla també aporta el seu granet d’arena a secundar i facilitar la recuperació d’empreses alcoianes de sectors, com el turístic o el de la nutrició, entre altres.
El Pla d’Oci és sufragat pel Programa d’Itineraris d’Inserció Sociolaboral de Persones en situació o risc d’exclusió social, cofinançat per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Social Europeu (FSE) de la Comunitat Valenciana 2014-2020 i per la Conselleria d’Igualtat i Benestar Social, ja que és una de les accions d’Innovació Social que planteja aquest programa, per a millor la situació sociolaboral de les persones en situació o risc d’exclusió social.