Alcoi és una ciutat que destaca per la seua àmplia programació cultural, precisament aquest va ser un dels motius pels quals se li va concedir la Capitalitat Cultural 2021 per part de la Generalitat Valenciana, i precisament en aquest any de la Capitalitat Cultural, la programació no sols és més àmplia sinó que també busca la qualitat més gran possible. Per a la tardor la nostra ciutat tindrà una variada programació cultural amb diferents espectacles i exposicions.

Recordem que el Teatre Calderón que va tancar les portes per a donar pas a la programació de l’estiu que es realitzava al carrer, va obrir més prompte de l’habitual, concretament el 4 de setembre amb un concert de la Orquestra de la Comunitat Valenciana. Xavi Castillo va tornar al Teatre Calderón l’11 de setembre, amb ‘Jordiet Contraataca’.

També hi haurà espai per als grups locals, en concret, els dies 18 i 19 de setembre, el grup teatral AmorDiscos portarà a l’escenari ‘Jamás’, el musical amb les cançons de Camilo Sesto.

El 26 de setembre i dins de la programació de la Setmana Modernista serà el torn de la Orquestra Simfònica d’Alcoi que oferirà un concert amb música modernista, especialment de compositors locals. Aquesta és una proposta avalada pel Consell de Cultura d’Alcoi.

A l’octubre seguirà el torn de les entitats locals amb El Trabajo que durà a terme una gala lírica homenatge a Federico Chueca, aquest és un gènere molt demandat a la nostra ciutat que també tindrà cabuda en la programació cultural.

Ovidi Montllor serà el protagonista el 7 d’octubre, amb un concert dedicat a ell, ‘Ovidi4’ a càrrec de Mireia Vives, Borja Penalva, David Fernández i David Cano. Està promogut per Escola Valenciana.
Com ja és tradició a Alcoi, el 9 d’octubre, té lloc el lliurament de premis Nou d’Octubre que enguany arriben a la seua cinquena edició i el concert commemoratiu que enguany serà a càrrec de la Societat Musical Nova d’Alcoi.

Dins de les activitats de la Capitalitat Cultural, també hi haurà un festival d’Orquestres els dies 10 i 17 d’octubre.

La màgia amb Playtime de Nacho Diago arriba el 12 d’octubre, es tracta d’un espectacle pensat per a tota la família on la cerca parteix del teatre d’objecte, el clown, el teatre físic i visual, la música, l’humor i com conflueixen tots ells en l’il·lusionisme, entés com un poema visual, surrealista, lúdic i sorprenent.

La data del 16 d’octubre s’ha reservat per a l’Associació de Sant Jordi, perquè faça els actes del Mig Any que estime oportuns.

Els germans Pablo i Alejandro Turlo de 14 i 16 anys formen els Violincheli Brothers que actuaran en el Teatre Calderón el 24 d’octubre dins de la programació de l’Asociación Amigos de la Música d’Alcoi. Aquests dos joves acompanyats per Chaffer Jazz Trio ens portaran en un viatge musical en el qual es passarà de Bach a Queen, de Mozart a Ara Malikian, de Vivaldi a Paco de Lucía, amb clàssics de la música versionats a jazz i pop o grans de la música com ‘Carmen’ de Bizet.

Per a tancar el mes, també dins de la programació de la Capitalitat Cultural serà el torn de la dansa, en concret el Institut Valencià de Cultura realitzarà producció ‘La mort i la donzella’ coreografiada i dirigida per la il·licitana Asun Noales, una de les figures més destacades de la dansa actual.

Respecte als mesos de novembre i desembre podem avançar que al novembre tindrà lloc el ‘Treatram’, la primera Mostra de Teatre Amateur d’Alcoi i al desembre, Alcoi serà l’escenari en què s’estrene el musical de Camilo Sesto, ‘Vivir así es morir de amor’.

Aquestes són només algunes pinzellades del que serà la programació cultural, també s’està en negociacions amb la Filmoteca Valenciana per a dur a terme un cicle de pel·lícules per a commemorar l’any Berlanga en el CADA.

Pel que respecta a les exposicions, recordem que en l’IVAM CADA Alcoi hi ha diferents mostres.

L’exposició de l’IVAM que es pot visitar hui dia és ‘Escultura infinita’ que reuneix el treball de 41 artistes de nacionalitat espanyola a través de 91 obres procedents, fonamentalment, de les col·leccions d’IVAM-Institut Valencià d’Art Modern, Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, Museu Pati Herreriano d’Art Contemporani Espanyol, Museu d’Art Contemporani Espanyol i Fundació Antoni Tàpies. Estarà fins a finals d’octubre.

Seguidament serà el torn per a Petjada, narrativa i concepte. Fotografia en la col·lecció de l’IVAM des de 1950. Aquest projecte expositiu enfoca el paper de la imatge fotogràfica com a dispositiu d’especial significació en el si de les pràctiques artístiques a partir de 1950. Qüestions relacionades amb el cos i la identitat, la memòria i la història, l’esfera pública i política o el paper dels mitjans de comunicació i el fenomen del consum massiu, han permet plantejaments artístics que, en un procés d’hibridació medial, han incorporat la fotografia com a llenguatge expressiu, codi o document. Es podrà visitar del 19 de novembre de 2021 al 24 d’abril de 2022.

Igualment en la planta de la Fundació CAM, podem destacar que està l’exposició: ‘Cronografías’. Quasi un centenar de peces de 25 artistes ofereixen una perspectiva àmplia, però també bastant aproximada de la llibertat creativa i de la profunditat discursiva amb les quals es desemboliquen en aqueixa àrdua i apassionant tasca de suturar temps viscut i espai artístic. La fotografia, el vídeo, l’escultura i la instal·lació representen unes tres quartes parts del conjunt. Aquest fet incideix directament en la pertinència d’aqueixa fusió interdisciplinària cada vegada més estesa entre els artistes contemporanis. Les seues obres poden veure’s com a elements aïllats, però no poden concebre’s sinó com a parts d’una totalitat en la qual l’espectador acaba per veure’s embolicat i passa a ser coprotagonista. Estarà fins al 31 de desembre.
Així mateix, és important recordar que en la tercera planta del museu es troba la mostra ‘Vigreyos: Apologia de la ceràmica’. Vicente Gomis Casasempere, Vigreyos (Alcoi, 1935) és un artista ceramista format als Estats Units dins del corrent de l’expressionisme abstracte dels anys seixanta. La mostra, Apologia de la Ceràmica, presenta un recorregut per la producció artística de Vigreyos des dels inicis fins hui. Les peces de ceràmica mostren les influències que ha rebut de l’expressionisme abstracte, on seran una peça fonamental el seu professor Mr. Arsenault o Peter Voulkos per a desenvolupar el seu concepte d’obra artística dins de la ceràmica.

Pel que respecta als cicles expositius podem visitar fins al 30 de setembre: Temps d’Art a la Llotja de Sant Jordi, De l’exili a la lluita en el Centre Cultural Mario Silvestre i Som Artistes en el Centre Ovidi Montllor. Els substituiran en l’últim trimestre de l’any, una exposició col·lectiva de fotografia a la Llotja de Sant Jordi, Retrospectiva d’Emili Blanes en el Centre Cultural Mario Silvestre i Percepcions de Raquel Puerta en el Centre Ovidi Montllor.

Finalment indicar que la Capella de l’antic asil acull fins al 31 d’octubre la mostra ‘Territoris de la utopia’. Un conjunt de propostes artístiques reunides entorn de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana que comparteixen un interés comú per la cerca de territoris imaginats.

“Tenim una programació potent i variada, en la qual també tenen cabuda les entitats locals, amb concerts, teatre, dansa, màgia, una gala lírica i un musical. A més podem gaudir d’exposicions del més alt nivell. Sens dubte som la capital cultural de l’interior de la Comunitat Valenciana”, ha indicat el regidor de Cultura, Raül Llopis.

Calderón