Els premis que Alcoi atorga, cada any, a les personalitats de la cultura aprofitant la celebració del 9 d’ Octubre tenen nous protagonistes. Aquest 2021, el premi a títol individual s’entregarà a la pianista Marisa Blanes, mentre que el premi col·lectiu està dedicat enguany al Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA). Per primera vegada, s’inclou enguany una categoria especial a títol pòstum, en la qual s’homenatjarà l’escriptor, crític i professor alcoià Francesc Bernàcer.
Els premiats han sigut triats per part de representants de tots els partits polítics i els presidents de cadascuna de les comissions del Consell de Cultura: Arts Escèniques, Arts Plàstiques, Lletres i Literatura, Patrimoni, i Música i Audiovisuals, a més del regidor de Cultura, Raül Llopis.
La concessió del premi a títol individual a la pianista Marisa Blanes posa en relleu la seua extensa i prolífica carrera concertística en tots els àmbits, tant com solista en nombrosos recitals com amb orquestra, així com en la modalitat de la música de cambra. Graduada en el Conservatori Superior de Música de València amb el premi Fi de Carrera, posseeix un doctorat en Música en la Universitat Politècnica de València i va aconseguir el Premi Extraordinari a la Investigació de Tesis Doctorals atorgat per l’Institut d’Estudis Alacantins Juan Gil-Albert. També va estudiar en el Robert Schumann Institut de Dusseldorf, on va rebre el “Summa cum laude” al seu virtuosisme pianístic, així com a l’Escola Superior de Música de Colònia, incorporant els ensenyaments de grans mestres per a desenvolupar una carrera pianística destacada en els mitjans nacionals i internacionals
Són nombroses els seus enregistraments discogràfics que van des de Brahms i Liszt fins a Granados i Poulenc, atenent preferentment el repertori pianístic i cambrístic dels compositors espanyols. En aquest sentit, destaquen les seues integrals dedicades als compositors alcoians Luis Blanes, Estimant Blanquer i Carlos Palacio.
El prestigi pianístic aconseguit per Marisa Blanes ve confirmat per una intensa activitat en l’àmbit de la docència (Conservatoris de Castelló, València, Alcalá de Henares…) i molt especialment en el marc de la investigació musicològica, avalada pel seu “Doctorat musical” en la Universitat Politècnica de València i el “Premi Extraordinari a la Investigació de Tesis Doctorals” concedit per l’Institut d’Estudis Alacantins “Juan Gil-Albert”, destacant les seues publicacions (L’obra pianística d’Estimant Blanquer (València, 2005. Ed. UPV), Estimant Blanquer: vida i obra (Alacant, 2006. IEAJG), Carlos Palacio – España en el meu cor (Madrid, 2011. Ed. Alpuerto).
La seua activitat cambrística és també molt excel·lent i en l’actualitat col·labora assíduament amb prestigiosos intèrprets.
Respecte al premi individual a títol pòstum, aquest ha recaigut en Francesc Bernàcer, un referent en la docència i la crítica literària a la ciutat, que va morir en 2020 als 77 anys. Llicenciat en Filologia Romànica, Bernàcer va impartir durant molts anys llengua espanyola i llengües clàssiques, com a part de l’equip de l’Institut Pare Vitòria d’Alcoi, des d’on participava en iniciatives de difusió i promoció literària i cultural obertes a la ciutadania.
També va ser director del Centre Cultural d’Alcoi en la seua etapa postinaugural (1983-1986) i va cultivar un ampli repertori d’articles i estudis en l’àmbit de la crítica literària, amb multitud d’entrades sobre Juan Gil-Albert -potser Bernàcer és l’especialista més reconegut en aquest gran literat alcoià-, però també sobre grans poetes espanyols del segle XX.
Com a creador, Francesc Bernàcer va cultivar la poesia, la qual cosa li va portar a guanyar el premi Manuel Rodríguez en 2013 amb l’obra ‘El pes de les ales’, però també la seua prosa és poètica, i se’l reconeix una capacitat d’ús de l’idioma, tant en castellà com en valencià, que s’acosta a la perfecció formal i alhora sorprén per un contingut en el qual sap aprofundir en la investigació, en el seu cas, sempre ornada de la subjectivitat més erudita.
Va formar part de jurats de prestigiosos guardons com el premi dels Lletres Valencianes o el premi de Novel·la Enric Valor, entre altres. També va aconseguir diversos reconeixements com la «Saeta d’Or» dels Premis Sant Jordi 1966, esment especial en el «Serreta» de Poesia en 1975, i va ser inclòs en diverses antologies poètiques publicades.
D’altra banda, el guardó col·lectiu reconeix la labor duta a terme pel CAEHA una associació cultural fundada en 1982, dedicada a l’estudi i difusió de la història local i a la conservació del nostre patrimoni. L’associació compta entre els seus socis amb historiadors, arqueòlegs, filòlegs, geògrafs, músics, artistes i investigadors de tota mena, i està oberta a qualsevol interessat en la cultura alcoiana. Actualment són també els gestors de Vila Vicenta-El Salt, casa d’estiueig de l’escriptor Juan Gil-Albert. Al llarg de més de 30 anys han organitzat congressos i jornades, homenatges i memorials, a més de treballar en l’edició de facsímils i publicació d’articles i monografies sobre diferents aspectes relacionats amb la història, la cultura, la societat i el patrimoni alcoià.
Raül Llopis, regidor de Cultura, destaca que “aquests premis demostren com el Consell de Cultura va assolint-se i afermant-se, tal com demostren decisions tan encertades com la d’incloure aquesta categoria a títol pòstum que es dedicarà a Francesc Bernácer en aquesta ocasió”. Respecte als guardonats, Llopis va remarcar que “tots els seleccionats estan a l’altura d’una data tan significativa per a tots nosaltres com el 9 d’octubre. Es tracta de persones o col·lectius que mereixen indiscutiblement aquest reconeixement, a causa de les aportacions que han fet, tant en l’àmbit individual com col·lectiu, per a fer més gran la cultura i la història de la nostra ciutat”.
Els premis 9 d’Octubre, creats en 2016, han premiat en les seues cinc edicions a Joan Valls (premi que també es va concedir a títol pòstum), Román de la Calle, Sol Picó, Jordi Raül Verdú i Josep Maria Segura. Col·lectivament, s’ha atorgat a les Associacions de Veïns d’Alcoi, Faula Teatre, el Grup Excursionista, el Club Unesco i als professionals sanitaris que han contribuït a combatre la pandèmia de la Covid-19.
Pel que respecta a l’acte del 9 d’Octubre que se celebra en el teatre Calderón està previst que el format es mantinga, realitzant tots els canvis necessaris per a adaptar-se al protocol Covid-19. L’Acte Institucional per a celebrar el dia dels valencians està format pel manifest i el tradicional concert d’una de les bandes de la ciutat a més del lliurament dels guardons 9 d’Octubre.