«L’equip de Toni Francés ha donat informació falsa a la Conselleria de Qualitat Democràtica per a elaborar el catàleg de Vestigis relatius a la Guerra Civil i la Dictadura al País Valencià», així ho asseguren des de Guanyar Alcoi. En aquest llistat apareix que a Alcoi s’han retirat les plaques franquistes que asseveren encara hi són presents a molts edificis dels nostres carrers, però, diuen «no ha sigut així». Com assenyala Pablo González, regidor de la plataforma: “no entenem per quina raó fa açò el nostre govern. Altres ajuntaments ho tenen tot ben especificat al catàleg, identificant quins símbols han retirat i quins no, però el nostre no especifica res i ho marca tot com a retirat. I mira que ho tenien fàcil perquè els havíem fet la feina. La indolència del nostre govern els fa deslleials a la Generalitat Valenciana i fa que no acomplisquen amb la normativa vigent.”

González ha esmentat el mapa que la plataforma va fer fa anys amb una relació exhaustiva de tots aquests vestigis a la ciutat d’Alcoi. «Es van trobar més de 174 plaques, algunes de les quals s’han llevat però moltes encara estan presents als edificis alcoians». diuen, i Guanyar Alcoi ha demanat constantment que es retiren.» Demandes que no han tingut èxit perquè el govern del PSOE no ho ha considerat prioritari. Cal recordar que segons la llei de memòria històrica les administracions públiques podran retirar subvencions o ajudes als propietaris privats que no retiren els símbols franquistes. Des de Guanyar Alcoi es preguntarà en comissió informativa per quines finques van ser consultades per a retirar les plaques i quines plaques s’han retirat finalment», demanen. La plataforma reclama que s’acomplisca la llei vigent i que el govern de Toni Francés tinga com a prioritat tindre cura del respecte a la memòria dels que van lluitar per la democràcia a la ciutat.

Mapa amb catàleg de símbols franquistes a Alcoi elaborat per Guanyar Alcoi al 2018.