Compromís ha elevat a les Corts Valencianes una proposta per a implementar un model de transport a demanda en les zones d’interior del nostre territori amb l’objectiu de millorar l’accés al transport i la movilidad dels habitants de l’interior. Així ho ha anunciat la diputada de Compromís Aitana Mas, qui ha detallat que “es requereixen mesures que milloren la qualitat de vida dels habitants de l’interior i faciliten la seua mobilitat i l’accés als serveis bàsics que, mancant polítiques d’infraestructures i serveis a l’interior encara molt incipients, es concentren majoritàriament en les zones de costa”. Per això, per a “millorar les oportunitats de l’interior es requereix implementar serveis de transport rural, a demanda, que presten un servei eficaç els xicotets municipis”.

A les comarques del sud del País Valencià, la proposta de Compromís tindria especial efecte en municipis amb risc de despoblament, els quals es troben sobretot en la Marina Alta o El Comtat. La proposta dels valencianistes tracta diversos aspectes. El primer, agilitzar la implantació del mapa concessional, que permeta incrementar notablement la movilidad en les zones rurals i que incloga el transport a demanda en els seus projectes de servici púbic. A més, Compromís reclama que l’estudi dé solucions de transport en taxi per a àrees de trànsit feble que està realitzant la Conselleria de Política Territorial i analitze també les alternatives de transport complementàries al mapa concessional, és a dir, que plantege alternatives per a col·lectius amb necessitats específiques com la movilidad reduïda.

La iniciativa presentada arreplega la necessitat que “aquest sistema de transport a demanda tinga en consideració tant la connexió intraterritorial com a extraterritorial d’aquestes comarques d’interior, és a dir, que incloga solucions de millora en les connexions intracomarcals i també amb les connexions cap al litoral, però també la connexió amb comarques d’interior veïnes.

Mas ha subratllat que “considerem que aquesta iniciativa és essencial per a reforçar les polítiques contra la despoblació que està realitzant el Consell”. Així mateix, la diputada de Compromís ha recordat que “el sistema de transport a demanda no és una utopia, sinó que és un model que es ve aplicant amb èxit en altres autonomies i territoris poc poblats i, adaptant-ho a les necessitats del nostre territori, suposaria un avanç importantíssim per al manteniment de la població a l’interior i per a la millora de la seua qualitat de vida”.