L’Ajuntament d’Alcoi ha retirat ja tots els vestigis franquistes existents en espais públics. En 2019 va eliminar els símbols franquistes d’una promoció pública en el barri de Batoi i també els que hi havia en un túnel de la Via Verda. Recentment, s’han eliminat uns símbols sobre el túnel del Preventori, on no s’havia pogut actuar fins a obtindre les competències necessàries, ja que aquesta carretera era propietat de la Diputació d’Alacant.

A més, l’Ajuntament va censar en el seu moment els 233 vestigis franquistes existents en edificis privats del municipi, sobre els quals no pot actuar directament. Ha notificat a les comunitats de veïns l’obligació de complir amb la legislació i ha posat a la seua disposició la Brigada d’Obres per a llevar les plaques. De moment, ja s’han retirat 90 d’elles.

La llei estableix que els escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d’exaltació personal o col·lectiva de l’alçament militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura hauran de ser retirades dels edificis i espais públics. Les plaques que entren dins d’aquesta categoria i que fins ara han sigut retirades corresponen a edificis en els barris de Zona Alta (7), Eixample (12), Zona Nord (39) i Santa Rosa (32).

Tota eixa informació es va enviar a la Conselleria de Qualitat Democràtica, segons explica el portaveu del Grup municipal socialista, Jordi Martínez. «No obstant això, Guanyar Alcoi es va afanyar, sense contrastar els fets ni consultar amb els departaments corresponents, a acusar el Govern municipal de ‘mentir’, extrem que el regidor socialista rebutja rotundament», critiquen.

“Ens sembla molt greu acusar de mentir a l’Ajuntament d’Alcoi, el personal del qual és molt seriós a l’hora de fer el seu treball i continua avançant per a ajudar els propietaris a complir amb els seus deures amb la Memòria Històrica, una tasca que -d’altra banda- estava ja quasi completada pel que respecta als espais públics, pel fet que el primer govern d’Alcoi triat democràticament en l’època de la transició va fer molt sobre aquest tema”, afegeix el portaveu.