La Sala d’actes de l’IVAM CADA Alcoi acollirà divendres que ve, 8 d’octubre, la sessió inaugural de les Jornades EDUSI 2021 “Pensar Alcoidemà”, organitzades pel Col·legi Territorial d’Arquitectes d’Alacant (CTAA) i l’Ajuntament d’Alcoi. L’objectiu d’aquestes jornades és abordar els principals reptes territorials, urbans i arquitectònics que té la ciutat d’Alcoi, així com desgranar les eines amb les quals compte per a això, centrant-se especialment en l’EDUSI Alcoidemà, l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat cofinançada per la Unió Europea.
L’acte inaugural comptarà amb la presència de l’alcalde d’Alcoi, Antonio Francés; el degà del Col·legi Oficial d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana, Luis Sendra; el president del Col·legi Territorial d’Arquitectes d’Alcoi, Emilio Vicedo; el regidor d’Urbanisme i vicealcalde d’Alcoi, Jordi Martínez; i el cap del Departament d’Arquitectura de l’Ajuntament d’Alcoi, Daniel Mullor. La sessió inclourà a més la conferència de Joan Roig, de l’estudi Batllé i Roig Arquitectes, que presentarà quatre projectes de la seua oficina.
La jornada serà presencial i en línia alhora. Per això és necessari inscriure’s en la web del Col·legi Oficial d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana (www.coacv.org) indicant, en el camp “Observacions”, el tipus d’assistència pel qual s’opta.
Les jornades EDUSI 2021 “Pensar Alcoidemà” continuaran amb tres taules previstes al llarg de les pròximes setmanes, fins a principis del mes de desembre.
D’aquesta manera, el dimecres, 20 d’octubre se celebrarà la primera d’elles, centrada en “Estratègia territorial i planejament”, en la qual s’exploraran els avanços desenvolupats a través d’instruments de planificació com el Pla General Estructural, l’EDUSI Alcoidemà o l’Agenda Urbana, analitzant diferents casos d’èxit, tant d’Alcoi com d’altres ciutats.
El dimecres, 10 de novembre, tindrà lloc la segona taula en el qual es debatrà sobre “Regeneració urbana”, analitzant línies estratègiques no solament de la realitat concreta d’Alcoi, sinó també d’altres casos externs. A més, serà un espai participatiu, obert als professionals de l’arquitectura i l’urbanisme i també a la població, a fi de compartir solucions i idees amb la finalitat de millorar les principals àrees vulnerables de la ciutat.
El dimecres, 1 de desembre, conclouran les jornades amb la taula 3 sobre “Rehabilitació, nova planta, i arquitectura bioclimàtica”, en la qual s’abordarà la qüestió edificatòria des de dues dels reptes principals de l’EDUSI d’Alcoi: l’arquitectura amb baix impacte en emissió de carboni i l’arquitectura sostenible.
Segons subratlla el vicealcalde d’Alcoi i regidor d’Urbanisme, Jordi Martínez, “comencem ja a visualitzar els avanços de l’estratègia EDUSI, amb la qual volem aconseguir una ciutat més integradora, amable i sostenible. Aquestes jornades són una excel·lent oportunitat per a aprofundir en aquests reptes, conéixer casos d’èxit i escoltar primeres espases tant de l’àmbit de l’Administració com dels camps professionals relacionats amb el planejament urbanístic, la regeneració urbana o l’arquitectura bioclimàtica”.