L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, ha tingut l’oportunitat de presentar a Sevilla al «I Foro Urbano de España» organitzat pel Ministeri de Transports, mobilitat i Agenda urbana el model d’Alcoi com a ciutat Saludable, sent Alcoi una ciutat que està impulsant importants mesures pensades a millorar la salut, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida de totes les alcoianes i alcoians.
Totes les polítiques implantades es basen en una premissa fonamental que ha marcat l’estratègia de ciutat d’Alcoi, les persones al centre de les polítiques públiques i que amb l’arribada de la pandèmia s’ha accelerat perquè la Salut ja és una prioritat per a tots, devem tindre un sistema de salut pública fort, la ciutadania ha de cuidar-se i des de la ciutat devem ajudar a fer que siga possible.
A la seua intervenció l’Alcalde ha explicat les mesures ja implantades en funció dels objectius a Alcoi en tres grans blocs, Alcoi una ciutat per a caminar, Alcoi ciutat verda i espais de convivència i equipaments.
Pel que respecta al primer bloc, Alcoi una ciutat per a caminar, Francés ha indicat que la nostra ciutat aposta per la pacificació del trànsit i ens vam avançar a la llei de circulació creant zona 30, Açò ha fet que es reduïsquen el nombre d’accidents amb ferits d’una mitjana de 150 anuals del 2010 al 2015, als 62 de 2020, el que suposa que amb les mesures implantades són quasi 100 alcoians i alcoianes menys els que resulten ferits per accidents de trànsit cada any. Igualment ha destacat l’aposta per l’accessibilitat Universal, elaborant el pla d’accessibilitat universal i invertint més d’1 milió d’euros a l’any per fer d’Alcoi una ciutat per a totes i tots, específicament en aquest pla. Un altre aspecte important és la ‘peatonalització’ i ampliació de voreres, reduint la presència de vehicles al centre d’Alcoi perquè eixe espai siga ocupat pel ciutadà, el que també comporta la reducció de les emissions, així com la creació de rutes saludables, que ara es veuran ampliades amb la instal·lació de sensòria i la plataforma smart city. Les rutes dissenyades permeten triar entre el camí amb ombres, menys soroll, menys al·lèrgens, més accessibles o bio-saludables.
El segon bloc és el d’Alcoi ciutat verda. S’han creat corredors verds que connecten la ciutat amb els espais naturals com la senda des de Cervantes a la font del Quinzet, cada any es planten més de 2.000 arbres al nucli urbà i Francés ha ressaltat especialment que l’Ajuntament està treballant amb un projecte de renaturalització de la ciutat per a optar a més de 2 milions d’euros dels fons de recuperació, transformació i resiliència de la Unió Europea.
El tercer apartat és el que se centra en els espais de convivència i equipaments. Francés ha indicat el gran nombre d’iniciatives dutes a terme, com els carrils bici que connecten tots els barris i faciliten la mobilitat sostenible als polígons i als centres educatius, l’aposta pel comerç de proximitat; evitant haver d’anar a comprar amb cotxe a l’extraradi, els jocs infantils com el castell del parc de El Romeral, els Horts urbans que afavoreixen l’activitat, principalment dels nostres majors i la convivència, el Programa envelliment actiu i soledat no desitjada, l’Escola Poliesportiva d’Iniciació (EPI), les noves instal·lacions esportives com la pista de BMX, el nou camp de futbol o la coberta de la pista exterior del Francisco Laporta. A més d’aquestes mesures, cal assenyalar altres accions que s’han dut a terme en matèria de salut, com la decisió de convertir a Alcoi en una ciutat cardioprotegida, La ciutat compta amb més de 20 desfibril·ladors a diferents espais tan públics com privats. No nomès s’ha fet la col·locació, també s’ha fet una formació a les persones que hagen d’utilitzar-los en cas de parada cardiorespiratòria. També es van instal·lar aparells biosaludables per a la gent gran en distints parcs de la ciutat i igualment es va construir un circuit biosaludable a la vora del riu, el denominat ‘Riverfit’, on es poden fer 16 exercicis diferents, depenent del sentit de la marxa i es construirà el Via Parc, un ecobulevar que connectarà 4 barris de la ciutat i passarà per 6 centres educatius. Serà un exemple de mobilitat sostenible i segura.
Aquests han estat alguns dels exemples que ha destacat Toni Francés, dins de les moltes accions que està portant a terme el Govern Municipal, a més ha indicat que «La cogovernança amb les altres administracions com el Govern Central o l’Autonòmic és fonamental per a poder realitzar totes aquestes iniciatives i mai s’havia ajudat tant als ajuntaments com ara, és fonamental per poder garantir l’èxit».

I FORO URBANO
El I Foro Urbano de España ha sigut concebut com l’espai obert i permanent més important del país sobre desenvolupament urbà sostenible. S’ha dut a terme després de l’aprovació de l’Agenda Urbana Espanyola, per a promoure l’intercanvi i la participació, cap a un desenvolupament urbà estratègic, sostenible i integrat a Espanya.

El Fòrum constitueix una gran plataforma multinivell de participació per a tots els actors i agents rellevants en els temes de desenvolupament urbà a Espanya, inclosos els diferents nivells i àmbits sectorials de govern, així com els actors de la societat civil, per a compartir, proposar i intercanviar idees i bones pràctiques sobre urbanització sostenible.
La primera edició del Fòrum Urbà d’Espanya se celebra del 5 al 7 d’octubre de 2021 en el Palau d’Exposicions i Congressos de Sevilla.