Els plans d’ocupació que impulsarà l’Ajuntament d’Alcoi, gràcies als 1,5 milions d’euros concedits per LABORA i a l’aportació de mig milió d’euros per part del consistori, permetran contractar 81 persones durant un any i a temps complet. Totes dues actuacions estan cofinançades per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Social Europeu 2014-20 de la Comunitat Valenciana i el Programa d’Ajuda REACT-UE com a fons extraordinari per a pal·liar els efectes de la pandèmia.
Els perfils sol·licitats són variats i les persones que vulguen accedir a aquestes places han d’estar inscrites com a aturades en l’Espai LABORA.
D’una banda, el programa ECOVID–Avalem Experiència Plus, destinat a la contractació de persones d’almenys 30 anys inscrites com a aturades en els Espais Labora posarà a disposició 54 llocs de treball, els perfils dels quals van des de conserges a administratius o operaris de diferents àmbits (neteja, forestal, jardineria), així com també llocs qualificats de la branca mediambiental/forestal, turística, socieducativa i de tractament de dades. Per a posar en marxa aquest pla d’ocupació, el consistori comptarà amb 988.662,65 euros, procedents de la subvenció concedida per LABORA.
D’altra banda, a través del programa EMPUJU, enfocat a persones joves aturades menors de 30 anys, s’oferiran 27 llocs a jornada completa durant 12 mesos. També en aquest cas hi ha places de conserge i administratiu, encara que a més es busquen perfils tècnics de la branca d’arquitectura i enginyeria, socieducativa i tècnic superior d’administració general.
Per a posar en marxa aquest pla d’ocupació, l’Ajuntament ha aconseguit 568.045,68 euros, que és el total de la quantitat a la qual optava.
A part d’aquests plans d’ocupació, s’està desenvolupant un altre programa dirigit a la contractació d’11 persones d’almenys 30 anys per a la realització d’obres o serveis d’interés general. Es tracta del programa EMCORP 2021-Avalem Experiència, per al qual LABORA ha concedit al consistori una subvenció de 157.151,82 euros, finançats amb fons procedents del Servei Públic d’Ocupació Estatal. Els contractes tenen una duració de sis mesos des que van ser iniciats el 16 de setembre de 2021 i són a jornada completa.
També es posarà en marxa el Taller d’Ocupació “Forma’t Alcoi II”, que compta amb una subvenció del Servei Valencià d’Ús de 241.358,40 euros. Aquest pla està dirigit a 10 persones alumnes-treballadores i suposarà també la contractació d’un director o directora i d’un equip docent.
El regidor d’Ocupació, Alberto Belda, subratlla que, “amb aquestes iniciatives, l’Ajuntament continua treballant per a millorar l’ocupació i facilitar l’accés al mercat laboral. Per a això, a més de sol·licitar aquestes subvencions, realitza una important aportació econòmica amb la qual es complementaran aquests plans. Considerem que és molt important oferir facilitats a l’hora de trobar treball i comptem amb dades molt positives, ja que en convocatòries anteriors, la meitat dels participants han encadenat aquests contractes amb uns altres”.
El regidor recorda que, des de desembre de 2020 i durant 2021, es va contractar altres set joves durant un any a través del programa Avalem Joves, que ha donat una oportunitat laboral a persones de menys de 30 anys. Aquest programa ha permés, en alguns casos, tindre la seua primera experiència laboral, poder fer currículum i vincular-los al món laboral. A més, s’ha contractat 46 persones de més de 30 anys durant sis mesos a través de Avalem Experiència, amb contractes per a labors de reforç per la Covid.