La Sala de Plens de l’Ajuntament d’Alcoi ha acollit la reunió de la Mesa de Coordinació de Viogen. Recordem que en 2016, la nostra ciutat es va incorporar al sistema Viogen, Sistema de Seguiment Integral dels Casos de Violència de Gènere. Es tracta d’un sistema que va posar en funcionament en 2007 la Secretaria d’Estat de Seguretat del Ministeri de l’Interior amb l’objectiu d’aglutinar a les diferents institucions públiques amb competències en matèria de violència de gènere, integrant tota la informació necessària, que permeta fer predicció del risc i, atenint-nos a aquest, realitzar seguiment i protecció de les víctimes en tot el territori nacional, amb una labor preventiva, ràpida, integral i efectiva per a protegir les dones maltractades, i als seus fills i filles en qualsevol part d’Espanya.
La trobada ha servit per a posar en comú les dades existents a la nostra ciutat des dels diferents organismes. Així doncs han indicat, que en 2021 va haver-hi 105 atestats per possible violència de gènere, un lleuger increment respecte a l’any anterior en el qual es van produir 94. En el 55% dels casos l’autoritat judicial va decretar mesures cautelars, la qual cosa suposa mesures de protecció per part de la Policia Nacional.
D’altra banda, que la Unitat d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alcoi ha acollit 703 consultes relacionades amb aquest tema.
Igualment s’ha informat que a Alcoi hi ha registrades 112 víctimes en Viogen, de les quals 3 són de risc alt, 13 mitjà, 52 baix, 44 es consideren sense risc i 0 de risc extrem.
Aquesta ha sigut la primera reunió de la Mesa de Coordinació de Viogen després de la ratificació del protocol de coordinació contra la Violència de Gènere d’Alcoi. Un protocol creat com un instrument de treball per a guiar a professionals de diferents àmbits que intervenen l’atenció a les víctimes de violència gènere a Alcoi. La voluntat és oferir una assistència integral més eficaç i especialitzada que evite en la mesura que siga possible la doble victimització de les dones i els seus menors, redundant en una major protecció i seguretat, al mateix temps que facilita la recuperació integral de les víctimes.
En aquesta reunió s’ha ratificat millora de la coordinació ja existent entre els agents que intervenen i en algun moment tenen contacte amb les víctimes de violència masclista, delimitant el seu àmbit d’actuació, competències i funcions. Respectant en tot moment els seus protocols interns d’actuació i facilitant que la informació fluïsca entre els recursos, al mateix temps que s’eviten duplicitats i es racionalitzen esforços.
La finalitat és prevenir la violència de gènere a través d’una detecció precoç i una intervenció ràpida i coordinada per part dels serveis i recursos especialitzats, així com dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat, adaptant-se a les necessitats de les víctimes i oferint una resposta unànime i de rebuig davant la violència.
La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aranza de Gràcia ha indicat que “En aquesta reunió on hi ha molts agents implicats i coordinats, juntament amb els cossos de seguretat de l’estat reafirma el compromís de la ciutat d’Alcoi conta la violència de gènere. Hui s’han tractat dades que ens fan veure la realitat del nostre entorn, el que tenim i sobretot cap on s’ha de treballar per a combatre aquesta xacra, la violència de gènere”.
Han assistit a la reunió, el Cap de la comissaria local de la Policia Nacional d’Alcoi; Jesús Sánchez, el Sotsinspector del Cos Nacional de Policia, de la unitat especialitzada en violència (UFAM); Luis Sansalvador, el cap de la Policia Local; Carlos Martín, així com els dos agents encarregats de l’OVID; Oficina de Víctimes de Delictes de Violència i Odi, el Cap d’Atenció Primària; Carlos Vilaplana, així com la treballadora social de la Unitat d’Igualtad de Sanitat, també la treballadora social i la psicòloga de l’Oficina d’Assistència a les Víctimes del Delicte (OAVD), així com la cap del Departament de Serveis Socials i la coordinadora de la Unitat d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alcoi, la coordinadora del Centre Dóna Elda, la Forense de l’Institut de Medicina Legal; Amalia, el Degà del Col·legi d’Advocats d’Alcoi, Ricardo de l’Encarnació i la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives; Aranza de Gràcia, el regidor de Seguretat; Raül Llopis i l’alcalde d’Alcoi; Toni Francés.