Alcoi va representar ahir dissabte, 31 d’octubre, l’acte d’una desfilada de 40 Cavallers de Jaume I el Conqueridor, organitzat per l’Associació de Sant Jordi.

Centenars d’alcoians i les alcoianes van poder gaudir als carrers del centre d’Alcoi de la recreació d’un acte perdut en les Festes de Sant Jordi.  L’inici de la desfilada va ser al carrer El Camí (a l’altura de les anomenades estàtues), continuant per carrer Sant Nicolau, Plaçà d’Espanya, carrer Sant Llorenç i finalitzant el recorregut al final del l’avinguda del país Valencià cap a les 19.30 h.

Per a defensar la vila d’Alcoi de l’atac sarraí que en la primavera de 1276 projectava el cabdill àrab Al-azraq, el rei Jaume d’Aragó, amo i senyor natural de les nostres terres, va ordenar que des de Xàtiva isqueren per a guarnir la plaça quaranta cavallers que al costat dels habitants alcodians haurien d’enfrontar-se als atacants. No se sap bé sí els genets aragonesos van arribar o no a temps de l’escaramussa, o si, per contra, quan ells van arribar a Alcoi, ja el sarraí havia mort i els alcoians amb Mossén Torregrosa al capdavant —i amb el suprem auxili de Sant Jordi— havien posat en fugida als ofensors.

1924 va ser l’últim any que es va fer l’acte. Els 40 cavallers del Conqueridor no van tornar a entrar a Alcoi fins ahir.

Desfilada dels Cavallers de Jaume I

Desfilada dels Cavallers de Jaume I

Desfilada dels Cavallers de Jaume I

Desfilada dels Cavallers de Jaume I