Alcoi ha représ les mobilitats dins de la Xarxa FP, que van quedar suspeses durant l’any 2020 i el primer semestre de 2021 a causa de la pandèmia provocada per la Covid-19 .
Durant el mes juliol dos estudiants de de el Grau Superior en Estètica del CIP-FP Batoi van realitzar les seues pràctiques a la ciutat de Roma; i durant el mes de setembre dues estudiants italianes de la mateixa titulació van realitzar les seues pràctiques a la nostra ciutat, treballant en els centres d’estètica “Aitaro” i “I jo amb aquests pèls”.

Actualment, dos estudiants de l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) d’Alcoi del Grau Superior d’Arts Plàstiques i Disseny de Fotografia estan realitzant les seues pràctiques a l’Ajuntament de Lisboa.
També hi ha hagut mobilitats de professorat. En aquesta ocasió, dues professores de la EASD van visitar la ciutat francesa de Tolosa, on van poder conéixer diferents empreses per a futures estades d’alumnes de l’escola, visitar escoles del mateix àmbit, així com fer contactes per al Festival Animalcoi.

Respecte a mobilitats grupals, 38 alumnes i quatre professors de l’institut Mercantec de Viborg (Dinamarca), han realitzat una estada de formació en l’IES Cotes Baixes. Durant 14 dies han tingut ocasió de treballar amb estudiants de la nostra ciutat en diferents reptes relacionats amb el disseny i impressió 3D; treball de la fusta, electrònica, robòtica i programació. Els estudiants d’IES Cotes Baixes visitaran als seus companys danesos el mes vinent de novembre.

D’altra banda, dijous passat 21 d’octubre es va celebrar el XLV Comité Executiu de la Xarxa FP, en el qual s’han abordat els diferents punts treballats durant aquest 2021 com són la millora de la qualitat i quantitat de mobilitats en formació professional, la promoció de la innovació en la Formació Professional i la contribució al disseny de polítiques europees de Formació professional; tot això treballat a través de 20 objectius. Així mateix, s’han definit les accions a realitzar durant l’any pròxim i s’ha plantejat la possibilitat de realitzar l’Assemblea General 2022 de manera presencial.

Segons explica el regidor d’Ocupació i Formació, Alberto Belda, «Considerem molt important formar part de la Xarxa FP per vàries raons: per una banda, és molt positiu perquè fomenta la visita d’estudiants d’altres països a la nostra ciutat i ens permet donar l’oportunitat als nostres joves de tindre una experiència a nivell europeu i complementar la seua formació en un altre país, millorant també el seu coneixement d’idiomes. D’altra banda, suposa una oportunitat per al professorat de conéixer com funcionen altres sistemes educatius i d’incorporar mètodes i iniciatives que consideren innovadores».

En l’origen d’aquestes col·laboracions es troba Xarxa FP, organització a la qual l’Ajuntament d’Alcoi pertany des de l’any 2012. La nostra ciutat va ser la quarta en 2019 amb més mobilitats per darrere de Berlín, Barcelona i Zwolle, ciutats que superen el nombre d’habitants d’Alcoi.

Ja s’està treballant en mobilitats de diferents centres d’Alcoi per a l’any vinent.