Al voltant de mil cinc-centes persones han acudit aquest matí a la concentració ciutadana convocada en la Plaça d’Espanya d’Alcoi, per la Plataforma de metges i metgesses del Departament de Salut 15 de L’Alcoià-Comtat, composat per 32 municipis de l’interior de la província d’Alacant. Els professionals sanitaris estan reclamant des de fa cinc mesos una solució estructural i definitiva a les importants deficiències de recursos tècnics i humans que pateix tant l’Hospital Verge dels Lliris d’Alcoi, com els centres d’Atenció Primària de l’àrea. Un deteriorament que s’ha vist agreujat per les mesures adoptades durant la pandèmia i que han empitjorat de manera alarmant la situació.

En la popular ‘Bandeja’ i davant el multitudinari recolzament de la població, tres representants de la plataforma mèdica han explicat a la ciutadania les greus deficiències amb les quals es troben cada dia per a exercir la seua professió, un treball, el de metge que, a més, repercuteix de manera directa en la salut de les persones i en la seua qualitat de vida. Es tracta, com ha assenyalat el seu portaveu el doctor Alfredo Rizo, “d’una reivindicació asindical, apartidista, no laboral ni professional, sinó una reivindicació ciutadana per una sanitat pública del departament d’Alcoi que recupere mitjans i recursos i siga equitativa amb altres territoris de la Comunitat Valenciana”.

Els professionals mèdics, més de 400 constituïts en una plataforma de protesta, reclamen, a la Gerència del Departament de Salut 15, en primer terme, i a la Conselleria de Sanitat, responsable últim de la situació, “un canvi en la desídia gestora que frene el col·lapse de la nostra atenció sanitària”.

La doctora Antonia Doménech, radiòloga a l’Hospital Verge dels Lliris des de fa 30 anys i membre de la plataforma, ha traslladat als presents la preocupació del col·lectiu, assenyalant que, “no som uns plorons que ens queixem a la primera de canvi, som professionals que hem batallat sempre amb aquests problemes que, per a nosaltres són ja inherents en la nostra àrea de salut. Però ara s’ha superat el límit i hem arribat a un punt en què la precarietat és tal que no ens permet garantir una correcta assistència. La gravetat de la situació actual, si no es prenen mesures ja, és la que ens ha fet, per ètica professional, llançar-nos a fer-la pública. No volem espantar, com alguns ens han reprovat, volem informar, perquè els usuaris de la sanitat teniu dret a saber què passa”.

Per la seua part, el doctor Rizo ha enumerat les mancances amb les quals han de bregar cada dia: “un col·lapse definit per una Atenció Primària saturada, sense mitjans i sense plans d’estructuració; unes urgències desbordades, sense plantilla adequada, sense atenció de l’administració, abandonada a la seua sort i autogovern, amb la improvisació com a única mesura per a solucionar problemes; uns quiròfans inoperatius per la falta dramàtica d’anestesistes a l’Hospital Verge dels Lliris; unes llistes d’espera quirúrgica amb xifres vergonyoses per a una Sanitat Pública de qualitat; una demora de proves diagnòstiques, per falta de personal i mitjans, que les fa inoperatives; una atenció especialitzada que no dóna a l’abast i encara que hi ha un llarg etcètera acabarem l’enumeració amb un vergonyós programa de detecció precoç del càncer colo-rectal, estancat durant mesos, i que comprometrà la salut de no pocs pacients, si no l’està fent ja”.

Recentment el Síndic de Greuges ha obert una queixa d’ofici per les mancances de personal sanitari en el Departament de Salut d’Alcoi, encara que de moment només s’ha traduït en arranjaments mensuals, però en cap solució estructural real. Segons ha indicat Bea Vañó, metgessa del Servei de Ginecologia i Obstetrícia a l’Hospital Verge dels Lliris d’Alcoi, “estem ací per a reivindicar solucions urgents i definitives per a dotar adequadament l’hospital i els centres de salut que pertanyen al nostre departament”.

Aquestes són les necessitats per les quals lluita el col·lectiu mèdic:
1.- Que els centres de salut funcionen molt bé per als ciutadans. L’Atenció Primària és la pedra angular de la salut.
2.- Que les urgències de l’Hospital Verge dels Lliris no estiguen col·lapsades i siguen ateses per professionals de primera i en número suficient. L’atenció del ciutadà i el funcionament hospitalari així ho exigeix.
3.- Que les consultes especialitzades puguen atendre’ns amb agilitat. La medicina especialitzada és el complement inseparable de l’Atenció Primària.
4.- Que les proves diagnòstiques no es demoren imprudentment per falta de personal i mitjans.
5.- Que les llistes d’espera de les intervencions s’agilitzen. No hi ha assistència de qualitat sense uns quiròfans operatius.
6.- Que l’externalització de les intervencions no siguen el mecanisme fonamental de resolució de problemes. Defineix una gestió ineficient i extremadament cara que precariza més al departament de salut.
7.- Que els nostres majors no hagen de desplaçar-se per a atendre les seues cataractes i altres processos. És una forma de maltractament reconeguda per l’OMS.
8.- Que les futures mamàs no hagen de preocupar-se per si comptaran amb anestesista per a tindre un part sense dolor amb anestèsia epidural.
9.- Que les poblacions més xicotetes que formen part d’aquest departament tinguen mitjans i recursos per a una atenció digna de la seua població.
10.- Que els programes de prevenció del càncer siguen realment operatius i no un muntatge publicitari sense repercussió real en la salut del ciutadà.

Ningú, absolutament ningú està lliure de la malaltia en algun moment de la seua vida. Un mateix, o la seua família, o el seu entorn. La cura de la malaltia, l’atenció sanitària, és una cosa que afecta a tots i se situa en el cor de qualsevol valoració sobre la igualtat de les persones. La cura de la salut conforma la més essencial de les formes de justícia social. Les professionals mèdiques i mèdics del Departament de Salut de L’Alcoià-

Comtat han manifestat la seua intenció de seguir amb les reivindicacions, que consideren d’ètica professional, fins que siguen ateses i s’aconseguisca una atenció sanitària àgil, de qualitat, igualitària amb tots els territoris de la Comunitat Valenciana.