El 15 de novembre se celebra el Dia Mundial sense Alcohol, una efemèride promoguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), amb la finalitat de conscienciar a la població mundial sobre els danys físics i psicològics que ocasiona el consum d’aquesta mena de substàncies en el nostre organisme.
La UPCCA, Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives de l’Ajuntament d’Alcoi, va repartir una sèrie d’infografies informatives, tant en els centres educatius com en els de salut.
Respecte a la informació tracta de conscienciar sobre els problemes que pot ocasionar el consum d’alcohol, en concret, detalla que el consum d’alcohol perjudica la salut i explica els límits qu eno s’han de sobrepassar. També detalla com reduir el consum i com previndre’l. Així mateix, s’ofereixen xifres sobre el consum d’alcohol i les seues conseqüències, així com dades sobre l’equitat i el gènere amb relació a l’alcohol.
“Creiem que és molt important la conscienciació sobre el consum d’alcohol i els problemes que poden causar a les persones i al seu entorn. La prevenció és bàsica, especialment en la joventut. Veiem en les dades que a Espanya la mitjana d’edat d’inici al consum se situa en els 14 anys i és una cosa que socialment està bé vist, per això és més difícil de conscienciar, però hem de ser tindre clar que el consum d’alcohol perjudica la salut”.
Resum d’activitats
Des de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Adictives (UPCCA) d’Alcoi es realitat un gran nombre d’activitats al llarg de l’any, actualment estan treballant per redactar i desenvolupar el l’IV Pla de Drogodependències i Altres Conductes Addictives 2022-2025.
La realització d’aquest pla és una de les accions dutes a terme per la UPCCA durant el present any en un dels seus àmbits d’actuació: l’administratiu-divulgatiu, en el qual s’inclouen les enquestes dutes a terme entre la població adulta i l’estudiantil.
Des de la UPCCA es treballa conjuntament amb la Unitat de conductes addictives UCA de l’àrea de Salut d’Alcoi amb el GARA, dues entitats que duen a terme una gran labor.
A part, la UPCCA ha desenvolupat la seua activitat en altres tres àmbits. El primer és el familiar o individual, amb serveis com el d’informació, orientació i atenció, així com amb programes com el de prevenció per a menors consumidors. També s’han dut a terme activitats formatives per a famílies, com l’escola de Mares i Pares “Emotius” o els cursos ‘en línia’.
En l’àmbit comunitari s’han organitzat diferents campanyes com la del Dia Mundial sense Tabac; el Dia Mundial contra l’ús il·lícit i indegut de drogues o la campanya estival “Aquest estiu toca”.
Finalment, l’àmbit escolar és un dels quals més activitat ha registrat, amb un ampli programa de tallers i programes. Entre ells, els de “Explorant el cervell”, “Problemàtica de l’abús d’alcohol i testimoniatge, “Conceptes inicials prevenció conductes addictives”, “Oportunitats i amenaces de les Noves Tecnologies”, els tallers “Cervell i addiccions; el taller de formació “Cibertutores-Ús correcte de les TICS”; o el taller “Problemàtica de la ludopatia i de les persones afectades per aquest trastorn”.
Respecte als programes duts a terme en l’àmbit educatiu, destaquen els de “Salut en Curs”, “Prev-tec”, “Pasa la Vida: les dues cares del consum”, “Construeix el teu món”, “Preventic”, “Contes per a conversar”, el programa “Emotius” o el programa Eraser de la FAD.