El Teatre Principal de València estrena la versió teatral de la novel·la d’Isabel-Clara Simó ‘Júlia’, que per primera vegada puja a un escenari.

‘Júlia’ és, segurament, l’obra més emblemàtica de l’escriptora i periodista alcoiana i un veritable clàssic de la literatura valenciana contemporània, traduïda i reeditada des que es va publicar en 1983 fins hui.

La Dependent és la companyia que ha fet aquesta primera versió teatral, els drets de la qual van ser adquirits en 2020.

L’adaptació del text per a l’escena i la direcció de l’espectacle són de Gemma Miralles, i està interpretat per un repartiment d’onze actors i actrius: Marta Chiner, Manuel Climent, Vicent Domingo, Joan Gadea, Joan Manuel Gurillo, Manuel Maestro, Pilar Martínez, Pepa Miralles, Glòria Roman, Robert Roig i Pau Vercher. El text teatral serà publicat per l’editorial Bromera.

En plena Revolució del Petroli, Júlia es deixa la pell als tallers alcoians. Lluny de conformar-se amb la seua vida d’obrera, aprofita la primera ocasió que se li presenta per a canviar d’estatus i esdevindre una senyora. No obstant això, el seu passat la persegueix: un pare mort a la presó d’Alacant i una mare pobra no són els millors antecedents per a una nova vida. Però Júlia és impertorbable i no deixarà que res, ni ningú, acabe amb el seu somni.

‘Júlia’ està emmarcada en l’època de la Revolució del Petroli d’Alcoi en l’any 1973 i anys posteriors. La novel·la, un imprescindible de la nostra literatura, ens permet visitar en un relat de ficció un moment històric, transcendental per a la història d’Alcoi. El centre de la història en tot moment és Júlia, que ha d’enfrontar-se a greus debats ètics per a passar d’obrera a senyora. Es convertirà en senyora, però haurà de pagar un preu molt alt.

Júlia és una dona forta que ha hagut de sobreviure en el món dels pobres i en el dels rics fent servir la seua intel·ligència i tenacitat.

L’obra de teatre és fidel a la novel·la per a aconseguir que Júlia i tots els personatges que l’acompanyen tinguen la complexitat i els matisos necessaris per a desencadenar l’allau d’emocions i de dilemes que només un clàssic com aquest pot proporcionar.

‘Júlia’ no és el primer espectacle de La Dependent amb un text d’Isabel-Clara Simó. En 2004 va estrenar ‘Còmplices’, un monòleg interpretat per Pep Cortés, en què s’abordava la violència de gènere, un teatre subversiu i de denúncia.

Cartel