La conversió en zona de vianants del Centre d’Alcoi ha rebut el primer premi en la setena edició dels Premis de la Setmana Europea de la Mobilitat 2022 de la Comunitat Valenciana, un reconeixement que l’alcalde, Toni Francés, i el vicealcalde i regidor de Mobilitat, Jordi Martínez, han rebut aquest mateix matí de mans de la directora general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible, Roser Obrer. L’acte ha estat presidit per la Consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, en un acte que ha tingut lloc en el Museu de Belles arts Sant Pius V a València.
A aquesta edició dels Premis de la Setmana Europea de la Mobilitat 2022 de la Comunitat Valenciana es van presentar un total de 56 accions de 44 entitats, de les quals nou corresponien a la categoria en la qual va concórrer l’Ajuntament d’Alcoi, que són ciutats de més de 50.000 habitants. En aquesta categoria, el primer premi ha sigut ‘ex aequo’ per a Alcoi, per la conversió de l’entorn del Centre Històric en zona per als vianants, i per a Castelló, per un sistema d’aparcament intel·ligent per al control de places de càrrega i descàrrega, taxi i PMR. Mentrestant, el segon premi ha sigut per a València, per la conversió en zona de vianants de la Plaça de la Reina.

A l’hora de concedir el primer premi a Alcoi s’han valorat qüestions com el treball per a convertir el Centre Històric d’Alcoi en una zona segura i funcional per als vianants, amb accions com la reurbanització dels carrers Sant Francesc i Sant Doménech, Plaça Ramón y Cajal, Plaça Creu Roja, així com els carrers Sant Maure, Santa Rita i Tap. Igualment, en la documentació aportada, s’indicava que gràcies a l’ordenança municipal per a la conversió en zona de vianants, s’ha limitat la circulació de vehicles en diferents carrers, facilitant l’accés als vehicles autoritzats, entre els quals es troben els de veïns, vehicles de serveis i transport públic. A més, amb aquestes mesures, s’ha afavorit l’activitat comercial i la dinamització econòmica del centre.

Cal assenyalar que la conversió en zona de vianants va començar a aplicar-se a l’abril de 2021 i en el primer any d’aplicació s’ha aconseguit reduir la circulació rodada, s’han reduït les partícules de CO i NO2, alhora que s’han reurbanitzat més de 5.500 metres quadrats amb el vianant i les persones amb mobilitat reduïda com a protagonistes. Gràcies a aquestes accions, s’ha fomentat a més l’ús de noves formes de mobilitat personal sostenible, tant a peu com amb patinet o bicicleta.

L’alcalde assenyala que “recuperar les ciutats per a les persones és un objectiu fonamental i cal anar avançant en aquest sentit. Nosaltres apostem per la conversió en zona de vianants de part del Centre com a punt de partida, perquè estem convençuts que aqueix és el camí i que entronca en els objectius de l’Agenda 2030. I aquest premi ve a ratificar que estem en el camí correcte. Amb la posada en marxa de la conversió en zona de vianants i la reurbanització de diferents carrers del Centre, hem millorat la mobilitat, la seguretat i l’accessibilitat, sempre pensant en benefici de la ciutadania”.

Per part seua, el vicealcalde i regidor de Mobilitat, Jordi Martínez, recorda que “per a posar en marxa aquesta conversió en zona per a vianants duem a terme un procés de participació ciutadana, buscant el consens, i és cert que van sorgir opinions contràries i crítiques, però el temps està demostrant que és una bona iniciativa, que és el camí a seguir, i ara a més ha obtingut aquest reconeixement”. I no és aquest l’únic suport que ha tingut el projecte, “perquè ha permés a l’Ajuntament obtindre 2,7 milions d’euros de Fons Next Generation per a l’elaboració d’una Zona de Baixes Emissions”.